ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ

Περιμένουμε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καταθέσουν το

σχέδιο νόμου για την εξομοίωση, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα κόμματα και

οι πάντες δηλώνουν σύμφωνοι.Να αποδείξουν ΑΜΕΣΑ τη συμφωνία τους.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΩΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

• Διεκδικούμε την πλήρη και χωρίς περιορισμούς οικονομική και θεσμική εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες και ένταξη τους στο Νόμο 1910/1944.

• Διεκδικούμε την ισόβια τιμητική σύνταξη στη μητέρα που έκανε τρία παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων της, ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου και της προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία.

• Δηλαδή να γίνει χαρακτηρισμός των τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνων, ανεξαρτήτως από την ηλικία τους και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας.

Τρίτη 2 Απριλίου 2019


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ"Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ" ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ 2019




Η ομιλία της προέδρου.

Κυρίες και Κύριοι,
H γιορτή της γυναίκας φέτος, συμπίπτει με τα αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα δυσοίωνα συμπεράσματα του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, για το δημογραφικό. Αυτό και μόνο αρκεί για να επισημάνω εξαρχής ότι μία ακόμη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους μας για την επιδείνωση του δημογραφικού αφενός και αφετέρου να δικαιώσει την επιλογή μας ως Τριτέκνων να πιέζουμε διαρκώς προκειμένου να ληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας.
Η Ελλάδα βαδίζει σε δημογραφικό αδιέξοδο. Όλες οι έρευνες πλέον δείχνουν ότι η χώρα μας από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μείωση των γεννήσεων της τάξεως του 0,4%, ενώ προβλέπεται ότι ο πληθυσμός της θα μειωθεί περισσότερο, φθάνοντας από τα 10 εκατ. στα 8 εκατ.
Οι συνθήκες διαβίωσης των πολύτεκνων οικογενειών και η ενίσχυση της τρίτεκνης οικογένειας είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Χρειάζεται όμως ισχυρή πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα.
Επιβάλλεται η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που είναι η γήρανση.
Δυστυχώς ππήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Η χώρα βρίσκεται, όχι στο παρά πέντε, αλλά και στο πέντε.  «Βλέπουμε με θλίψη να φεύγουν στο εξωτερικό νέοι άνθρωποι, τα καλύτερα μυαλά της χώρας. Πώς θα κρατηθεί ζωντανή η πατρίδα; Με τα σημερινά δεδομένα, αν την αφήσουμε και δεν πάρουμε μέτρα, η Ελλάδα θα είναι η χώρα των γερόντων, θα είναι έρημη χώρα.
Το πρόβλημα όμως είναι σύνθετο και πολυδιάστατο. Δεν λύνεται με απλές επιδοματικές λύσεις. Χρειάζεται εθνική πολιτική και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους που θα στηρίξει κυρίως τις νέες οικογένειες.
Δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης εξαπολύθηκε μια βάρβαρη και ανελέητη επίθεση στις οικογένειες, τρίτεκνες και πολύτεκνες.
Πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέπουν στο νέο ζευγάρι να τεκνοποιήσει. Να δοθούν κίνητρα, φοροαπαλλαγές. Οι περικοπές επιδομάτων έχουν λειτουργήσει επιβαρυντικά μέχρι σήμερα.
Η υποχρέωση της πολιτείας για τη στήριξη της οικογένειας, για την παροχή ειδικής φροντίδας από το κράτος, αποτελούν ρητές συνταγματικές επιταγές, βασικά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και μιας ευνομούμενης πολιτείας.
Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται σταθερά  μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση, εξαφανίζοντας κάθε δημογραφικό κίνητρο και οδηγώντας τους τρίτεκνους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Για αυτό και χρειάζεται η υιοθέτηση κινήτρων και διευκολύνσεων, ώστε να μπορούν οι οικογένειες να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια.
Κυρίες και Κύριοι

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η 8η Μαρτίου είναι, και πρέπει να είναι, ημέρα τιμής στους αγώνες όλων των γυναικών κάθε εποχής, για άρση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή.
Μπορεί να είναι γεγονός ότι η κοινωνία μας έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ως προς την ισότητα των δύο φύλων, όμως παρόλα αυτά, η ίση πρόσβαση της γυναίκας στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία δεν είναι ούτε κατοχυρωμένη ούτε αυτονόητη. Η οικονομική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αυξάνεται διαρκώς και θα χρειαστούν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια για να γεφυρωθεί.
Για αυτό και ο  αγώνας υπέρ της ισότητας των φύλων θα είναι πάντα επίκαιρος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο στην οποία τα γυναικεία δικαιώματα δέχονται απανωτά χτυπήματα.
Η πολιτεία οφείλει με διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις να επεκτείνει τις πολιτικές διασφάλισης της ισότητας, να προστατεύσει τη γυναίκα στην αγορά εργασίας, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων της κατά την επιστροφή της στην εργασία από την άδεια μητρότητας, στην παροχή διευκολύνσεων για τα παιδιά, στην εφαρμογή πολιτικών συμφιλίωσης των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, και στην ισομισθία μεταξύ των δύο φύλων για όμοια εργασία, ή εργασία ίσης αξίας. Εν κατακλείδι, εκείνο που έχει σημασία είναι να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και οι αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να μη διατηρηθούν οι διακρίσεις και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας. Καθήκον μας είναι να αγωνιστούμε για να επιβάλλουμε τις ανάλογες πολιτικές, έτσι ώστε αυτές οι ανισότητες να εκλείψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: