ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ

Περιμένουμε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καταθέσουν το

σχέδιο νόμου για την εξομοίωση, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα κόμματα και

οι πάντες δηλώνουν σύμφωνοι.Να αποδείξουν ΑΜΕΣΑ τη συμφωνία τους.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΩΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

• Διεκδικούμε την πλήρη και χωρίς περιορισμούς οικονομική και θεσμική εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες και ένταξη τους στο Νόμο 1910/1944.

• Διεκδικούμε την ισόβια τιμητική σύνταξη στη μητέρα που έκανε τρία παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων της, ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου και της προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία.

• Δηλαδή να γίνει χαρακτηρισμός των τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνων, ανεξαρτήτως από την ηλικία τους και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Δ.Σ. ΟΠΟΤΤΕ



ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ και του ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ κ. ΚΟΥΚΙΑΔΑΚΗ



Το Σάββατο 13-9-2014 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο εκτός της Αθήνας . Η διαδικασία αυτή έγινε για να γίνει πράξη η αποκέντρωση και για να γίνονται περισσότερο γνωστές οι δραστηριότητες της ΟΠΟΤΤΕ αφού τα μέλη της έρχονται κοντά και έχουν επαφές με θεσμικούς παράγοντες της κάθε περιοχής.
Ο σύλλογος τριτέκνων του νομού Ηρακλείου ήταν ο οικοδεσπότης σε όλη τη διάρκεια παραμονής των μελών του Δ.Σ.
Το Δ.Σ  πραγματοποιήθηκε στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης παρουσία του Υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου και του Αντιπεριφερειάρχη νομού Ηρακλείου κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη.
Στην αρχή και αφού διαπιστώθηκε απαρτία (15 μέλη της ΟΠΟΤΤΕ), ο Πρόεδρος κ. Μαν. Αχλαδιανάκης έδωσε το λόγο στον Υφυπουργό για να κάνει μια γενική ενημέρωση για τα θέματα του υπουργείου Εργασίας και να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών. Από τα όσα ειπώθηκαν τα βασικά σημεία ήταν:
Για να βοηθήσει το υπουργείο οικονομικά –μέσω π.χ. των μέσων μεταφοράς- θα πρέπει να λάβει επιχορήγηση από το υπουργείο Οικονομικών ( κάτι είχε υποσχεθεί ο κ. Σταικούρας προ λίγων μηνών ).
Μέσα σε ένα μικρό διάστημα (πιθανότατα το Σεπτέμβριο) θα συνεδριάσει η Επιτροπή για τη στήριξη της Οικογένειας.
 Θα δημιουργηθεί η ΄΄ Κοινωνική Σύμπραξη ΄΄ για την αντιμετώπιση της φτώχειας που σχετίζεται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Πόρων. Τα Ταμείο αυτό προβλέπει να δοθεί προτεραιότητα στους  άπορους από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Έως τα Χριστούγεννα προβλέπεται να ενισχυθούν περίπου 30000 άποροι.
Η Κοινωνική Σύμπραξη θα μπορεί να διεξάγει διαγωνισμούς ακόμα και ανά νομό για προϊόντα ή ό,τι άλλο χρειαστεί.
Ο διαγωνισμός για το ρύζι που ήταν σε εξέλιξη ουσιαστικά ακυρώνεται.
Αν θέλει η ΟΠΟΤΤΕ, το υπουργείο μπορεί να θέσει υπό την αιγίδα του το συνέδριο, προκειμένου να γίνει και αξιοποίηση των πορισμάτων (χωρίς όμως να υπάρχει χρηματική υποστήριξη).
Θα γίνει προσπάθεια ως εισόδημα να θεωρείται το πραγματικό –όχι τα τεκμαρτά , με το επίδομα των τρίτεκνων όμως να θεωρείται κανονικό.
Από τα παραπάνω δεν έγινε σαφές τι ακριβώς θα γίνει με τη διανομή τροφίμων.
Μετά από την εισήγησή του καις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις ο Υφυπουργός αποχώρησε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον Αντιπεριφερειάρχη προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη για την πρόταση που έχει τεθεί υπόψη του από την ΟΠΟΤΤΕ και αφορά στη διοργάνωση ενός συνεδρίου στο Ηράκλειο. Η πρόθεση του , όπως είπε είναι να βοηθήσει όσο μπορεί περισσότερο για την πραγματοποίηση του συνεδρίου και ανέλυσε τις βασικές κινήσεις που θα μπορεί να κάνει για την επιτυχή έκβασή του. Εκτός από το θέμα αυτό έγινε και γενικότερη συζήτηση για το πώς μπορεί η Περιφέρεια να βοηθήσει στα προβλήματα των τρίτεκνων.
Μετά την αποχώρηση και του κ. Κουκιαδάκη η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ενημέρωση των μελών για τη συνάντηση με την Συνομοσπονδία στις Βρυξέλλες και έγιναν προτάσεις για τα επόμενα βήματα προς την Ευρώπη.
Ένα βασικό θέμα που τέθηκε ήταν η έκδοση καρτών στα μέλη, μετά και τις καταγγελίες πως υπάρχουν σύλλογοι που εκδίδουν κάρτες για τις ακτοπλοϊκές (και για ΚΤΕΛ) για ηλικίες άνω των 25 ετών (για τα παιδιά).  Στο θέμα αυτό όλοι ήταν κατηγορηματικοί πως δεν θα πρέπει να εκδίδονται κάρτες εκτός ηλικιακών ορίων αφού υπάρχει δέσμευση έναντι των εταιριών και κινδυνεύουν όλοι οι τρίτεκνοι να χάσουν μια τέτοια έκπτωση. Αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή στους συλλόγους και όποιος δε συμμορφωθεί θα καταγγέλλεται δημόσια.  Ένα θέμα που απασχόλησε το Δ.Σ ήταν οι μετεγγραφές των φοιτητών και η προετοιμασία της συνάντησης στο Παιδείας, με πολλά θέματα ανοικτά. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα γραφείου και οικονομικά. Όσον αφορά στις συνδρομές ,είναι απόλυτη ανάγκη οι σύλλογοι να είναι συνεπείς στις μικρές άλλωστε υποχρεώσεις τους,  για να μπορεί η Ομοσπονδία να λειτουργεί απρόσκοπτα. Βασικό θέμα που συζητήθηκε αναλυτικά ήταν  το συνέδριο, με πολλές προτάσεις για εναλλακτικό τόπο διεξαγωγής του , όπως Αθήνα, Πάτρα κ.ά. και για το λόγο αυτό θα γίνουν επαφές την προσεχή εβδομάδα με τις αντίστοιχες Περιφέρειες. Επίσης, Από όλα τα μέλη εκφράστηκε η ικανοποίηση για την πραγματοποίηση του Δ.Σ στο Ηράκλειο, αφού το θεώρησαν αρκετά αποτελεσματικό και στο πνεύμα αυτό έγιναν και προτάσεις για διεξαγωγή του επόμενου Δ.Σ πάλι εκτός Αθήνας, περίπου σε ένα δίμηνο, πιθανότατα στην Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: