ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ

Περιμένουμε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καταθέσουν το

σχέδιο νόμου για την εξομοίωση, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα κόμματα και

οι πάντες δηλώνουν σύμφωνοι.Να αποδείξουν ΑΜΕΣΑ τη συμφωνία τους.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΩΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

• Διεκδικούμε την πλήρη και χωρίς περιορισμούς οικονομική και θεσμική εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες και ένταξη τους στο Νόμο 1910/1944.

• Διεκδικούμε την ισόβια τιμητική σύνταξη στη μητέρα που έκανε τρία παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων της, ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου και της προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία.

• Δηλαδή να γίνει χαρακτηρισμός των τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνων, ανεξαρτήτως από την ηλικία τους και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΠΟΤΤΕ

 

΄΄ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ΄΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ

Πολλές και σημαντικές συναντήσεις εξελίχθηκαν την Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στην  Αθήνα.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Καταρχήν έγινε προσπάθεια τη Δευτέρα, όμως λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων δεν υπήρχε τρόπος να πραγματοποιηθεί συνάντηση, οπότε η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εκ νέου την επόμενη μέρα.
Από την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζητήθηκε εγγράφως η μείωση των εισιτηρίων όπως ακριβώς και στους πολύτεκνους. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο γραφείο του Προέδρου της εταιρείας κ. Αθ. Ζηλιασκόπουλου, αλλά  δεν κατέστη δυνατό  να γίνει συνάντηση με τον ίδιο. Όμως ενημερώθηκαν άλλοι παράγοντες και αναμένεται απάντηση.
Συμμετείχαν: ο Πρόεδρος κ. Αχλαδιανάκης  ο Αντιπρόεδρος κ. Κοντός και ο Γραμματέας κ. Χαβάκης

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ) ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπεύθυνο για τα τρόφιμα (δημητριακά) κ. Α. Περδικάρη, ο οποίος έκανε εκτενή ενημέρωση στα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ για το θέμα των τροφίμων, έως και τη διανομή στους δικαιούχους. Ουσιαστικά το νέο είναι πως από φέτος αλλάζει όλη η διαδικασία των αιτήσεων από τους δικαιούχους, αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια, παρόλο που η ΟΠΟΤΤΕ είχε καταθέσει πρόταση να μη μειωθούν τα κριτήρια.
Οι αιτήσεις στους συλλόγους θα γίνονται μέσα από Ηλεκτρονική Φόρμα, χωρίς πολλά στοιχεία, αλλά με απαραίτητο το ΑΦΜ. Ο λόγος είναι, πως τα στοιχεία θα αποστέλλονται στο υπουργείο Οικονομικών (taxis) και εκεί θα κρίνεται άμεσα ποιοί είναι οι δικαιούχοι.
Υπολογίζεται ότι το εισοδηματικό όριο θα είναι 7200 ή 6000 που θεωρείται το επίπεδο φτώχειας. Άρα αν προστεθεί το ποσό των 3600 το ζεύγος θα παίρνει τρόφιμα αν έχει εισόδημα 10800.
 Βέβαια μας δήλωσε τίποτα δεν είναι βέβαιο πριν δούμε τι τελικά θα εγκριθεί. Τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ μετέφεραν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική κοινωνία, όπου πολλοί ζητούν τρόφιμα και δεν είναι σωστό να μειώνονται τα κριτήρια Μάλιστα αυτό που θεωρείται ως λύση από την Ομοσπονδία είναι η έξτρα χρηματοδότηση στο πρόγραμμα από το κράτος, αφού στις δύσκολες στιγμές πρέπει να δώσει τη στήριξή του. Αυτό το επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΟΠΟΤΤΕ γιατί σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε το πρόγραμμα είναι αποκλειστικά από ην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υποστηρίζει χρηματικά το ελληνικό κράτος
Συμμετείχαν: ο Πρόεδρος κ. Αχλαδιανάκης  ο Αντιπρόεδρος κ. Κοντός, ο Γραμματέας κ. Χαβάκης και η κ. Κεφαλά Υπεύθυνη Εσωτερικής Λειτουργίας της ΟΠΟΤΤΕ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
Μετά το έγγραφο που είχε αποσταλεί πριν από μέρες στο Υπουργείο και τη συνάντηση της Δευτέρας με τον κ. Περδικάρη , πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Σύμβουλο του Υπουργού κ. Γιάννη Κουρή. Στη συνάντηση εξετάστηκαν όλα τα θέματα για τα τρόφιμα, όπως τα είδη που διανέμονται, ο χρόνος, οι καθυστερήσεις, τα προβλήματα στη μεταφορά, η ταυτόχρονη μεταφορά τους, τα προβλήματα που έχουν αναφέρει σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, πως θα εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ και πολλά άλλα. Σε όλα αυτά τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ κατέθεσαν τις προτάσεις τους και τους προβληματισμούς τους. Ο χρόνος που ίσως ξεκινήσει η διαδικασία είναι (σύμφωνα με το νόμο) η 1η Μαρτίου, όμως αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι οριστικό.
Συμμετείχαν: ο Πρόεδρος κ. Αχλαδιανάκης  ο Αντιπρόεδρος κ. Κοντός και ο Γραμματέας κ. Χαβάκης.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 
Η συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού κ. Δ. Μιχαλολιάκο για το θέμα των μεττεγραφών, πως θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος και τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν. Στη συνάντηση συμμετείχε και η κ. Μ. Λάππα, σύμβουλος του Υπουργού. Εδώ οι εκπρόσωποι της ΟΠΟΤΤΕ διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν ίσχυσαν αναδρομικά (δύο χρόνια ), όπως είχε ζητηθεί, αφού στις χρονιές που είχαν καταργηθεί, πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν προβλήματα. Για τη μοριοδότηση των τρίτεκνων, ζητήθηκε η εξομοίωση με τους πολύτεκνους σε κάθε επίπεδο. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συζήτηση σχετικά με το θέμα των αποσπάσεων των τρίτεκνων εκπαιδευτικών. Ζητήθηκε επίμονα κατά την έκδοση της νέας εγκυκλίου, η οποία όπως είπε δεν έχει ετοιμαστεί, οι αποσπάσεις να γίνονται κατά προτεραιότητα, όπως συμβαίνει και σε μερικές άλλες κατηγορίες.
Αυτό που δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος είναι πως θα το εξετάσει. Στο θέμα αυτό δόθηκαν και παραδείγματα οικογενειών που ο ένας γονιός π.χ. είναι σε περιοχή της Πελοποννήσου και ο άλλος είναι στη Θεσσαλία, πράγμα που δε βοηθά στη λειτουργία της οικογένειας, από όποια μεριά και αν το εξετάσει κάποιος.
Για το θέμα σίτισης των φοιτητών η συζήτηση περιστράφηκε στο κατά πόσο αξιοποιούνται σωστά τα έξοδα για σίτιση και γιατί δεν είναι οι τρίτεκνοι στην κατηγορία όπου μπορούν να σιτίζονται χωρίς ειδικά κριτήρια. Ζητήθηκε η εξομοίωση με τους πολύτεκνους. Επίσης συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως το μηχανογραφικό, όπου πέρυσι υπήρξαν παράπονα πως δεν έγιναν δεκτά παιδιά τρίτεκνων από δύο γάμους και ζητήθηκε να υπάρξουν διευκρινίσεις για όλα αυτά.
Συμμετείχαν: ο Πρόεδρος κ. Αχλαδιανάκης  ο Αντιπρόεδρος κ. Κοντός, η Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Τζαβέλλα-Μορίση,  ο Γραμματέας κ. Χαβάκης, ο Ταμίας κ. Βασίλης Δήμος και η κ. Κεφαλά, Υπεύθυνη Εσωτερικής Λειτουργίας της ΟΠΟΤΤΕ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με τον  Προϊστάμενο Διεύθυνσης Προστασίας της Οικογένειας κ. Αν. Κοφινά όπου συζητήθηκαν θέματα μείωσης των εισιτηρίων σε ΚΤΕΛ και αστικά, Ευρωπαϊκά Προγράμματα και δράσεις που μπορούν να γίνουν. Από τη συζήτηση αυτή βγήκαν πολλά συμπεράσματα με κύριο ότι χρειάζεται συνεχής αναζήτηση όρων και προγραμμάτων γα διάφορες κοινωνικές ομάδες για τις οποίες υπάρχουν κάποια προγράμματα ενίσχυσης τους αλλά λίγοι τα γνωρίζουν Παράδειγμα είπε για το επίδομα στέγης σε ηλικιωμένους άνω των 65 (όχι ΕΚΑΣ), αν παίρνουν μόνο ΟΓΑ ή είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν άλλα εισοδήματα, το οποίο δίνεται από τους δήμους. Η ΟΠΟΤΤΕ θα είναι σε συνεχή επαφή με τη συγκεκριμένη Δ/ση για να ενημερώνεται για προγράμματα που εξυπηρετούν και τους τρίτεκνους.
Συμμετείχαν: ο Πρόεδρος κ. Αχλαδιανάκης  ο Αντιπρόεδρος κ. Κοντός και ο Γραμματέας κ. Χαβάκης.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη για ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες για θέματα συντάξεων, αφού υπήρχαν συγκεντρωμένες ερωτήσεις από όλη την Ελλάδα προς την ΟΠΟΤΤΕ.
Συμμετείχαν: ο Πρόεδρος κ. Αχλαδιανάκης και ο Αντιπρόεδρος κ. Κοντός.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. NIKO ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ 
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε είχε προγραμματιστεί προκειμένου για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε στο υπουργείο πως παρακολουθούμε τα θέματα και περιμένουμε την επεξεργασία και τη λύση τους.
Η διάρκεια της συνάντησης ήταν αρκετά μεγάλη με αποτέλεσμα να εξεταστούν ένα-ένα τα θέματα που τέθηκαν. Πρωτίστως τέθηκε η πρόταση νόμου για την εξομοίωση.
Τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ ήταν ιδιαίτερα επικριτικά και σε έντονο ύφος ζήτησαν από τον Υφυπουργό να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, αφού είναι η 5η φορά που συναντώνται και δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα. Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση για θεσμικά μέτρα που θα μπορούσε να περάσει το υπουργείο, όπως η κατά προτεραιότητα πρόσληψη τρίτεκνων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η διατήρηση της τριτεκνικής ιδιότητας, η μοριοδότηση παιδιών κ.α.
Στη συνέχεια μέσα από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη για άμεση συνάντηση στη βουλή με μέλη της Επιτροπής Ισότητας, οπότε τα μέλη άμεσα ξεκίνησαν, το ίδιο απόγευμα, για τη βουλή.
Συμμετείχαν: ο Πρόεδρος κ. Αχλαδιανάκης  ο Αντιπρόεδρος κ. Κοντός, ο Γραμματέας κ. Χαβάκης, και η κ. Κεφαλά Υπεύθυνη Εσωτερικής Λειτουργίας της ΟΠΟΤΤΕ.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 
Αμέσως μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ άμεσα κινήθηκαν προς τη βουλή προκειμένου να συναντηθούν με μέλη της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις στις 2,5 ώρες που παρέμειναν μέσα στη βουλή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η Επιτροπή είναι Διακομματική και η συμφωνία μπορεί πιο εύκολα να ανοίξει δρόμους προς την ψήφιση προτάσεων.Συγκεκριμένα τα μέλη συναντήθηκαν με την Πρόεδρο κ. Κ. Παπακώστα για 2η φορά. Ενημερώθηκε για τις προτάσεις για τα θεσμικά και την πρόταση νόμου. Η ίδια δήλωσε πως θα συγκληθεί (η Επιτροπή) περίπου μετά τα μέσα Φεβρουαρίου και θα γίνει πρόσκληση στην ΟΠΟΤΤΕ να συμμετέχει. Από το ΣΥΡΙΖΑ έγινε συνάντηση με τον κ. Δ. Στρατούλη για τις προτάσεις και το χρόνο που θα συζητηθεί στη βουλή. Ο κ. Στρατούλης υπολόγισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος για κατάθεση του νόμου περίπου τα μέσα του Φεβρουαρίου στο ΚΚΕ με την κ. Δ. Μανωλάκου, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για 2η φορά και τον κ. Αθ. Παφίλη, στη ΔΗΜΑΡ έγινε προσπάθεια να κλειστεί  ραντεβού με τον κ. Φ. Κουβέλη, από το ΠΑΣΟΚ συνάντηση με τα κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου που είναι και τρίτεκνη. Επίσης, στους διαδρόμους της βουλής έγιναν και άλλες συναντήσεις και ενημερώθηκαν οι βουλευτές για το θέμα της εξομοίωσης και των θεσμικών αιτημάτων.
Συμμετείχαν: ο Πρόεδρος κ. Αχλαδιανάκης  ο Αντιπρόεδρος κ. Κοντός, ο Γραμματέας κ. Χαβάκης, και η κ. Κεφαλά Υπεύθυνη Εσωτερικής Λειτουργίας της ΟΠΟΤΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: