ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ

Περιμένουμε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καταθέσουν το

σχέδιο νόμου για την εξομοίωση, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα κόμματα και

οι πάντες δηλώνουν σύμφωνοι.Να αποδείξουν ΑΜΕΣΑ τη συμφωνία τους.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΩΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

• Διεκδικούμε την πλήρη και χωρίς περιορισμούς οικονομική και θεσμική εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες και ένταξη τους στο Νόμο 1910/1944.

• Διεκδικούμε την ισόβια τιμητική σύνταξη στη μητέρα που έκανε τρία παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων της, ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου και της προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία.

• Δηλαδή να γίνει χαρακτηρισμός των τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνων, ανεξαρτήτως από την ηλικία τους και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Για όλους: Οικογενειακά επιδόματα: Μήπως δικαιούστε κάποιο; 


Οι περικοπές κοινωνικών παροχών είναι ανελέητες. Ωστόσο υπάρχουν –ακόμα- κάποια χρήματα που επιστρέφονται στον οικογενειακό κουμπαρά.
Δείτε αν με τις νέες αλλαγές δικαιούστε κάποιο επίδομα.

Επίδομα τέκνων

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καταργείται η προσαύξηση αφορολόγητου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Έτσι ο φόρος είναι ίδιος για όλους τους μισθωτούς ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών.

Αντί του αφορολόγητου έρχονται τα επιδόματα. Για τους πολύτεκνους, από 528 ευρώ ανά παιδί «κατεβαίνει» στα 450€, με μια μηνιαία ενίσχυση της τάξης των 50 ευρώ ανά παιδί. Για όσους έχουν ένα ή δυο παιδιά, θεσπίζεται μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί. Υπάρχει και εισοδηματικό όριο τις 45.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ύψους 0,28 ευρώ ανά λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αφορά σε φυσικά πρόσωπα των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και τα 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος λαμβάνεται υπόψιν η κλιματική ζώνη στην οποία διαμένει ο καθένας.

Επίσης, για την εξυπηρέτηση και πληροφόρησή σας σχετικά με το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο: 210-480.3131 Εναλλακτικά επισκεφθείτε την ηλεκτρονική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ.

Επίδομα λοχείας, τοκετού

Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται από το ΙΚΑ για 119 ημέρες (περιλαμβάνονται και οι αργίες), από τις οποίες, 56 ημέρες αντιστοιχούν στο διάστημα κυοφορίας και 63 στο διάστημα της λοχείας. Το ποσό υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών των τριάντα τελευταίων ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου.
Στο τέλος της λοχείας, καταβάλλεται και από τον ΟΑΕΔ ένα συμπληρωματικό ποσό, ούτως ώστε, για το διάστημα των 119 ημερών η εργαζόμενη μητέρα να συμπληρώσει το σύνολο των αποδοχών της.

Τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας χορηγούνται στην άμεσα ασφαλισμένη, εφόσον:

1. Έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού και

2. Δεν εργάζεται κατά το διάστημα της επιδότησης, δηλαδή 56 μέρες πριν τον τοκετό και 63 μέρες μετά.

Συμπληρωματικές Παροχές Μητρότητας ΟΑΕΔ

Καταβάλλεται σε ασφαλισμένες του Ι.Κ.Α. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (παρέχουν εξαρτημένη εργασία) από τον ΟΑΕΔ. Η καταβολή του γίνεται σε γυναίκες που εργάζονται κατά την έναρξη της αδείας κυοφορίας, μετά τον τοκετό και εφόσον εισπράξουν το επίδομα από το Ι.Κ.Α. για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας. Οι παροχές μητρότητας είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο Εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το Ι.Κ.Α. για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η προθεσμία για την υποβολή σχετικής αίτησης είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία πληρωμής από το Ι.Κ.Α.

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

H υποβολή των αιτήσεων των φοιτητών στις Εφορίες για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος, ύψους 1.000 ευρώ, έχει ξεκινήσει και λήγει 31 Μαρτίου 2013.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι ο φοιτητής να είναι υπήκοος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πληρώνει ενοίκιο σε πόλη άλλη από αυτήν της οικογένειάς του και στην οποία δεν ανήκει κάποια κατοικία στην οικογένεια και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Επίδομα ανεργίας

Το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360 ευρώ. Αν ο δικαιούχος άνεργος έχει προστατευόμενα μέλη οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%.

Για να εισπράξετε επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ:

• πρέπει να είστε μισθωτός και να έχει λήξει ή να έχει καταγγελθεί από τον εργοδότη (απόλυση) η σύμβαση εργασίας σας.
• να είστε ως εργαζόμενος ασφαλισμένος στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ
• να έχετε συμπληρώσει μέσα στο 14μηνο ή 12μηνο που προηγείται της αίτησής σας τον αριθμό των ημερομισθίων που προβλέπονται ανάλογα με το επάγγελμά σας.
• (από 01.01.2013) να μην έχετε επιδοτηθεί εντός της τετραετίας πριν την ένταξη στην επιδότηση πάνω από 450 ημέρες.

Το επίδομα ανεργίας, με τις νέες αλλαγές που ισχύουν από το νέο έτος, θα δίνεται σε όποιον έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ' έτος στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Επίσης επίδομα ανεργίας παίρνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο χρόνια πριν την απόλυσή του (χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου) από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο σε κάθε χρόνο.

Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά, να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν την απόλυσή του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: