ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ

Περιμένουμε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καταθέσουν το

σχέδιο νόμου για την εξομοίωση, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα κόμματα και

οι πάντες δηλώνουν σύμφωνοι.Να αποδείξουν ΑΜΕΣΑ τη συμφωνία τους.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΩΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

• Διεκδικούμε την πλήρη και χωρίς περιορισμούς οικονομική και θεσμική εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες και ένταξη τους στο Νόμο 1910/1944.

• Διεκδικούμε την ισόβια τιμητική σύνταξη στη μητέρα που έκανε τρία παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων της, ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου και της προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία.

• Δηλαδή να γίνει χαρακτηρισμός των τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνων, ανεξαρτήτως από την ηλικία τους και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας.

Σάββατο 30 Μαΐου 2015



 ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΓΑ...


Με ανακοίνωση του ο ΟΓΑ διευκρινίζει επ’ ακριβώς πότε θα γίνει πληρωμή...
εκκρεμών αιτήσεων δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων ετών 2013 και 2014, μετά το θέμα που προέκυψε από την πληρωμή μέρους αυτών την Πέμπτη 28 Μαΐου:

α)  Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα σε 250 δικαιούχους, που τους επιδικάστηκαν με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ περίπου.


β) Οι λοιπές εκκρεμείς αιτήσεις δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων για τα έτη 2013 και 2014, θα πληρωθούν μαζί με τα Οικογενειακά Επιδόματα του Β’ τριμήνου 2015, το δεύτερο 15θήμερο του Ιουλίου 2015.

Ο Οργανισμός σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταβάλει κάθε δυνατή  προσπάθεια προκειμένου τα ποσά των δικαιούχων των εκκρεμών αιτήσεων ετών 2013 και 2014 να καταβληθούν εντός του μηνός Ιουνίου.

γ) Για την σωστή πληροφόρηση των δικαιούχων εκκρεμών αιτήσεων οικογενειακών επιδομάτων των ετών 2013 και 2014, σε ότι αφορά την ημερομηνία 28 Μαΐου 2015, που είχε οριστεί από την προηγούμενη Διοίκηση του Οργανισμού ως ημερομηνία πληρωμής, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

«Tο Ελληνικό δημόσιο προγραμματίζει τις πληρωμές του και ειδικά όταν αυτές είναι έκτακτες και εμβόλιμες, ακολουθώντας την εξής διαδικασία: υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση, έγκριση του ποσού και ανακοίνωση της ημερομηνίας πληρωμής. Δυστυχώς, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η ανωτέρω διαδικασία.  Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η έγκριση του ποσού στις 5/05/2015 και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ημερομηνία πληρωμής η 28η Μαΐου 2015, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η έγκριση του ποσού.

Ο νέος Διοικητής του ΟΓΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης, διαβεβαιώνει τους δικαιούχους  όλων των παροχών του Οργανισμού ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα δυσλειτουργίας.



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 Συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού, κ. Έλενα  Κουντουρά είχαν ο Πρόεδρος και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΟΠΟΤΤΕ κ.κ. Μανόλης Αχλαδιανάκης και Δημήτρης Καραγεωργόπουλος αντίστοιχα. Στη συνάντηση τέθηκαν πολλά θέματα με το πιο βασικό την άρση του ηλικιακού ορίου στις Σχολές Τουριστικέης Εκπαίδευσης ,ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη μοριοδότηση για τα παιδιά των τρίτεκνων.
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα παρακάτω:
1.      ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΙΤΕΚΝΙΚΉΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ
      Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. αρ. 85, τεύχος πρώτο, της 11 Απριλίου 2012 άρθρο 44 παρ. ββ του Ν. 4071/2012,  ο τρόπος απόκτησης της τριτεκνικής ιδιότητας έχει αλλάξει, μετά από κατάθεση και ψήφιση ειδικής τροπολογίας, και την αποκτούν όλοι οι γονείς και τα τέκνα αυτών, αρκεί τα τέκνα να είναι ζώντα. Έτσι, στο υπουργείο Παιδείας, δεν ισχύουν πλέον τα ηλικιακά όρια για τους τρίτεκνους και τα παιδιά τους, και δεν τίθεται ο περιορισμός όλα τα τέκνα της τρίτεκνης οικογένειας να είναι κάτω των 26 ετών. Μετά από αυτή τη ρύθμιση η εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ γίνονται χωρίς το ηλικιακό όριο, όπως και στις σχολές Αστυνομίας κ./α
     Σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε  στις μελλοντικές προκηρύξεις  να ισχύσουν τα ανωτέρω,  ως προς τα  ηλικιακά όρια, (απαλοιφή 26) εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί το δικαίωμα χρήσης της τριτεκνίας σε περισσότερους τρίτεκνους υποψηφίους.
  
2.      ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
       Όπως γνωρίζετε  αρκετές εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις στις τρίτεκνες οικογένειες π.χ. ΑΝΕΚ, ΜΙΝΟΑΝ, ΝΕΛ, σε ορισμένους προορισμούς  και θα θέλαμε να συμβάλετε με την παρέμβαση σας να ισχύσουν οι εκπτώσεις σε όλους τους προορισμούς (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Επτάνησα, Δωδεκάνησα, Σποράδες κ.α.)
θεωρούμε πως επιτέλους η πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της, οφείλουν να δώσουν την απαιτούμενη προσοχή και στην ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των τρίτεκνων, τόσο για την προσφορά της στο δημογραφικό, όσο και στα ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
3.      ΔΕΛΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
        Στην εγκύκλιο με αρ. πρωτ. : 505374 της 13-7-2012, περί δικαιούχων του προγράμματος <<τουρισμός για όλους>>, αναφέρεται ότι δικαιούχοι του εν λόγω προγράμματος κάθε έτος, είναι οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω.

          Στις δύσκολες μέρες που βιώνει σχεδόν το σύνολο των οικογενειών στη χώρα μας, δυστυχώς η τρίτεκνη οικογένεια είναι <<πρωταθλήτρια>>, μετέχοντας στις οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το  40% !!!



ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ 

Ο κ. Παρτάλης προσφέρει έκπτωση 20% σε όλους τους τρίτεκνους που θα επισκεπτούν το αγρόκτημά του, με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας μέλους.

Γνωρίστε το "Αγρόκτημα Παρτάλη"

Το "Αγρόκτημα Παρτάλη" βρίσκεται στο κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης (διασταύρωση Λακκώματος Χαλκιδικής) και το σήμα κατατεθέν του από απόσταση είναι το πέτρινο σπίτι με την πράσσινη σκεπή, που δεσπόζει στο αγρόκτημα και την γύρω περιοχή.
Η δημιουργία της φάρμας βασίστηκε σε ένα παιδικό όνειρο του Παναγιώτη Παρτάλη, έγινε όμως πραγματικότητα από όλη του την οικογένεια. Με όλη την επιμονή, υπομονή και εργατικότητα που απαιτεί μια τέτοια δημιουργία, η οικογένεια αυτή εργάζεται καθημερινά με την φύση, τα ζώα και τη γη τους.
 Από την είσοδό σας κιόλας στην φάρμα, σας καλοσωρίζουν διάφορα ζωάκια όπως σκυλιά, γάτες, κοτούλες, περιστέρια, κουνελάκια, αρνάκια. Λίγο πιο πέρα, θα δείτε την Πέππα το γουρουνάκι και τον Ντέβιλ το κατσικάκι. Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Χάλκο, τη Τζέση  και την Εσμεράλντα, τα άλογα της φάρμας. Η ιππασία προσφέρεται καθημερινές και Σαββατοκύριακα, όπως και η εκμάθηση υπό την εποπτεία του Παναγιώτη Παρτάλη. Αφεθείτε στην ομορφιά του χώρου και απολαύστε τον καφέ, το φαγητό, το παιχνίδι, την ιππασία και θα καταλάβετε μόνοι σας τη διαφορά. Με ένα μικρό εισιτήριο και κατόπιν συνεννόησης με τον κ.Παρτάλη στο 6947000744, θα χαρίσετε σε εσάς και τα παιδιά σας μια μοναδική εμπειρία ηρεμίας, χαλάρωσης αλλά και επαφής με την φύση.
Επίσης, εάν επιθυμείτε να προμηθευτείτε με αγνά, φρέσκα προϊόντα σε λογικές τιμές, ο ίδιος ο Παναγιώτης Παρτάλης φέρνει στην πόρτα σας την παραγγελία σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αυγά, πουλερικά, μέλι, λάδι, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, παραδοσιακά προϊόντα, κρασί και τσίπουρο.
Ακόμη, τηλεφωνήστε στο 6947000744 και μάθετε πώς θα κάνετε το πάρτυ γενεθλίων του παιδιού σας αξέχαστο!
Επισκεφθείτε τη σελίδα του αγροκτήματος στο Facebook  και πάρτε μια ιδέα για τις ομορφιές που θα σας προσφέρει μια επίσκεψη στο "Αγρόκτημα Παρτάλη"!


Από τους Τριτεκνους Προποντίδος

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015



Οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων στο νέο σύστημα




Δυο τα μαθήματα βαρύτητας ανά επιστημονικό πεδίο.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του newsbeast.gr για ανακοίνωση της κατανομής των σχολών στο νέο και των συντελεστών βαρύτητας την τρέχουσα εβδομάδα.

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σήμερα στη σχετική ανακοίνωση.

Όσον αφορά τους συντελεστές βαρύτητας των δυο μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο αυτοί είναι οι εξής:




Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις σχολές στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα ανωτέρω επιστημονικά πεδία θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Οι μαθητές που θα επιλέξουν την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών δεν θα έχουν απώλεια μορίων όποιο επιστημονικό πεδίο και αν επιλέξουν. Αντίθετα οι μαθητές των Ομάδων Οικονομίας- Πληροφορικής και Ανθρωπιστικών Σπουδών θα έχουν απώλεια μορίων λόγω συντελεστών 0,9 και 0,4 αν επιλέξουν τμήματα που εντάσσονται στο επιστημονικό πεδίο Υγείας και Ζωής.

Δεν καταβλήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ




Δεν καταβλήθηκαν σήμερα τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, όπως είχε ανακοινώσει πριν λίγες μέρες ο τέως διοικητής του οργανισμού, κ. Βεργίνης.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Αθανάσιος Μπακαλέξης, νέος διοικητής του ΟΓΑ, ο οργανισμός είναι σε ετοιμότητα να καταβάλει τα εν λόγω επιδόματα, περιμένει όμως τη χρηματοδότηση.
Πρόκειται για επιδόματα που είτε βασίζονται σε δικαστικές αποφάσεις, είτε δεν έχουν καταβληθεί λόγων λαθών στα στοιχεία των δικαιούχων και τα οποία αφορούν τα έτη 2013 και 2014.
Σημειώνεται, πως ο ΟΓΑ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει μεταφέρει 50 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να συναφθούν ρέπος με το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η πολύωρη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν έληξε χωρίς αποτέλεσμα.
«Ο ΟΓΑ έχει την ετοιμότητα να πληρώσει, πλην όμως έθεσε θέμα πληρωμής» είπε ο κ. Μπακαλέξης και υπογράμμισε ότι οι συντάξεις, οι τακτικές πληρωμές δηλαδή, καταβάλλονται κανονικά.
«Στις 2 Ιουνίου οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά», δήλωσε ο ίδιος.
Σημείωσε ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα που αφορούν δικαστικές αποφάσεις κι έχουν καθυστερήσει πολύ – ίσως από το 2013 – και σχετικά με τον μεγαλύτερο όγκο των επιδομάτων, είπε ότι έπρεπε προηγουμένως να έχει ανακοινωθεί η καταβολή τους και να έχει προγραμματιστεί.
«Οι υπόλοιπες περιπτώσεις, που είναι περιπτώσεις που έχουν καθυστερήσει επειδή  έγιναν λάθη, θα πληρωθούν εντός του Ιουλίου, με τη δεύτερη δόση.
Ωστόσο, αν υπάρξει δυνατότητα με τη ροή χρηματοδότησης εντός του Ιουνίου, θα πληρωθούν, είμαστε σε ετοιμότητα» είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: capital.gr

Νομοθετική ρύθμιση ώστε οι τρίτεκνοι να θεωρούνται πλέον πολύτεκνοι



Ζητά με ερώτηση του ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως μας στάλθηκε

Νομοθετική ρύθμιση, για το χαρακτηρισμό των τριτέκνων ως πολυτέκνων,  ζητά με ερώτηση του προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.
Στην ερώτηση τονίζονται τα εξής: «Μια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι και η συρρίκνωση της Ελληνικής οικογένειας, με τον αριθμό των γεννήσεων να μειώνεται σταδιακά και τον πληθυσμό της Ελλάδας να γηράσκει. Το δημογραφικό πρόβλημα που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία οδηγεί στον περιορισμό των πολύτεκνων οικογενειών και στη σημαντική αύξηση των τριτέκνων.
Οι τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά, καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη, παρόμοια με αυτά των πολυτέκνων. Η θεσμική και οικονομική ρύθμιση ώστε οι  τρίτεκνες οικογένειες να αντιμετωπίζονται όπως οι πολύτεκνες και η ένταξη τους στο Νόμο 1910/1944 είναι απαραίτητη. Με τη νομική κατοχύρωσή της η τρίτεκνη οικογένεια γίνεται και αυτή φορέας δικαιωμάτων και ωφελειών παρόμοιων με αυτά των πολυτέκνων, τόσο σε δημοσιονομικά θέματα, όσο και θέματα που άπτονται της καθημερινότητας.
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Προτίθεστε να νομοθετήσετε υπέρ της απόκτησης της ιδιότητας της πολυτεκνίας και για τις τρίτεκνες οικογένειες και να τις εντάξετε στο Νόμο 1910/1944;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου. 




Πώς κατανέμονται οι σχολές στα 5 επιστημονικά πεδία

Πώς κατανέμονται οι σχολές στα 5 επιστημονικά πεδία

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες

Ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας η κατανομή των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο, όπως και οι συντελεστές βαρύτητας.

Αυτός είναι ο αριθμός των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο αναλυτικά προς ενημέρωση των υποψηφίων.

1ο ΕΠΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ
ΑΕΙ 97
ΤΕΙ 7
ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ 2
ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ 6
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ 2
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 2
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 0
ΑΣΠΑΙΤΕ 0
ΣΥΝΟΛΟ 118

2Ο ΕΠΕ ΘΕΤΙΚΩΝ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΑΕΙ 109
ΤΕΙ 84
ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ 0
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ 13
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 2
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 2
ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ 2
ΑΣΠΑΙΤΕ 4
ΣΥΝΟΛΟ 218

3ο ΕΠΕ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ
ΑΕΙ 49
ΤΕΙ 40
ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ 0
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ 5
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 0
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 0
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 0
ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ 0
ΑΣΠΑΙΤΕ 0
ΣΥΝΟΛΟ 94

4Ο ΕΠΕ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΑΕΙ 33
ΤΕΙ 4
ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ 0
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ 0
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 0
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 0
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 0
ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ 0
ΑΣΠΑΙΤΕ 0
ΣΥΝΟΛΟ 37

5Ο ΕΠΕ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΑΕΙ 58
ΤΕΙ 65
ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ 0
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ 1
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 2
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 2
ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ 0
ΑΣΠΑΙΤΕ 0
ΣΥΝΟΛΟ 130

Δείτε αναλυτικά τις σχολές ανά επιστημονικό πεδίο...

1ο επιστημονικό πεδίο

2ο επιστημονικό πεδίο

3ο επιστημονικό πεδίο

4ο επιστημονικό πεδίο

5ο επιστημονικό πεδίο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ


Συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδας (ΟΠΟΤΤΕ), Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Πρόεδρος της ΟΠΟΤΤΕ Αχλαδιανάκης Μανόλης, ο Πρόεδρος του συλλόγου του Αλίμου Γιάννης Μαριόλης και ο τρίτεκνος Απόστολος Χατζάρας, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου ήταν ο Σύμβουλος του Στρατιωτικού Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ταξχου ε.α. κ. Χρήστου Κουτσογιαννόπουλου. Οι εκπρόσωποι της ΟΠΟΤΤΕ έθεσαν μια σειρά από επεξεργασμένες προτάσεις που αφορούν στους τρίτεκνους. Οι προτάσεις αφορούσαν θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, όπως τη χορήγηση των 35 ευρώ στους στρατεύσιμους. Αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση του κ. Κουτσογιαννόπουλου για τις πολύ καλές και αναλυτικές προτάσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας.
Ακολουθούν μερικές από τις προτάσεις που συζητήθηκαν:
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΩΤΟΥΣ ΟΠΛΙΤΕΣ

1.      Οι στρατιώτες ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση, λαμβάνουν 35 ευρώ ως παιδιά πολύτεκνων οικογενειών. Θεωρούμε πως το ποσό αυτό οφείλει η πολιτεία ως ελάχιστη προσφορά στην τρίτεκνη οικογένεια -και ως ένα πρώτο βήμα της αναγνώρισης των τρίτεκνων ως πολύτεκνων- να το χορηγεί σε τρίτεκνους γονείς  ή τέκνα τρίτεκνων που υπηρετούν τη θητεία τους. 
2.      Οι κληρωτοί οπλίτες μετά την συμπλήρωση 5 μηνών υπηρεσίας σε Μονάδες Αν. Μακεδονίας- Ν. Έβρου και νήσων όπως όλοι οι οπλίτες, να μετατίθενται σε Μονάδες του Όπλου στον τόπου διαμονής. Αν στον τόπο διαμονής δεν υπάρχει Μονάδα του όπλου να αποσπώνται ή να τοποθετούνται σε Μονάδα άλλου όπλου ή Υπηρεσίας ή Καταστήματος.
3.       Στις προσλήψεις ΟΒΑ για πρόσληψη 1 έτους με παράταση για 3 έτη ακόμα όπως προβλέπεται να  προσλαμβάνονται άνευ κληρώσεως οπλίτες τρίτεκνης οικογένειας (εναλλακτικά προτείνεται να προσλαμβάνεται ένα 20% με σύστημα μορίων μεταξύ τρίτεκνων που θα περιλαμβάνει εισόδημα οικονομικές υποχρεώσεις οικογένειας κλπ).
4.      Οι οπλίτες τρίτεκνης οικογένειας να δικαιούνται 2 ή 3 καταστάσεις επιβιβάσεως αντί 1 κατά την θητεία τους. Ενδεικτικά για μια άδεια από Αλεξανδρούπολη - Πρέβεζα και επιστροφή, το κόστος είναι περίπου 140 ευρώ.
5.      Να δίνεται στα τέκνα τρίτεκνης οικογένειας που δεν έχουν σπουδάσει η επιλογή αν το επιθυμούν της ειδικότητας μάγειρα ή χειριστή μηχανημάτων προκειμένου να αποκτήσουν πτυχίο ως εφόδιο για να βοηθήσουν την οικογένεια οικονομικά.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ –ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ

1.       Να χορηγούνται 2 φορές κατά έτος κατάσταση επιβιβάσεως για όλη την οικογένεια προκειμένου να βοηθηθούν οικονομικά. Επιπρόσθετα θα μπορούσε να χορηγηθεί και για το αυτοκίνητο σε νησιώτικο προορισμό γιατί το κόστος μετακίνησης αυτοκινήτου με πλοίο είναι πλέον υπέρογκο.
2.      Να προβλεφθούν μόρια για τρίτεκνες οικογένειες για θέσεις εξωτερικού πχ Κύπρο προκειμένου να βοηθηθούν οικονομικά.
3.      Να μετατίθενται άμεσα στον τόπο συμφερόντων τους σε περίπτωση που κάποιο παιδί σπουδάζει προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα.
4.      Να δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν σε φρουρά συμφερόντων μέχρι και 10 έτη έστω και με μετακίνηση σε άλλη Μονάδα αλλά εντός φρουράς.
5.      Να δίνεται η δυνατότητα στις τρίτεκνες οικογένειες να πραγματοποιούν αγορές στα στρατιωτικά πρατήρια και στα πολυκαταστήματα ΕΚΕΜΣ.
6.      Να ισχύει κανονικά το ΦΕΚ 1400 B 30/4/2012, σύμφωνα με το οποίο «οι τρίτεκνοι στρατιωτικού μετατίθενται ως υπεράριθμοι στον τόπο επιλογής τους».

ΔΙΑΦΟΡΑ
            Να επιτρέπεται σε τέκνα τρίτεκνης οικογένειας που σπουδάζουν να σιτίζονται έναντι αντιτίμου στις στρατιωτικές Λέσχες τηρώντας την ευπρέπεια και τον σεβασμό στον χώρο.


       Η ΟΠΟΤΤΕ ως ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ,  θα συνεχίσει τις ουσιαστικές παρεμβάσεις της σε όλα εκείνα τα υπουργεία που έχουν θέματα που αφορούν στους τρίτεκνους. Στην προσπάθεια αυτή καλεί σε όσους έχουν προτάσεις τεκμηριωμένες, ουσιαστικές, εφαρμόσιμες να τις καταθέσουν ώστε να γίνει η επεξεργασία και η προώθησή τους όπου απαιτείται.

 Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2015: Τα δικαιολογητικά




Η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σήμανε και την έναρξη υποβολής αιτήσεις των φοιτητών για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα 2015 ύψους 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι φοιτητές έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης και αναδρομικά για την χορήγηση του επιδόματος.

Συγκεκριμένα οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης που διέπει την χορήγηση σύμφωνα με τα... 

dikaiologitika.gr δίνει το δικαίωμα να κάνουν αίτηση και οι δικαιούχοι φοιτητές που δεν το είχαν αιτηθεί ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις μετά απο την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φοιτητές και την εκκαθάριση τους που γίνεται αυτόματα απο την ΓΓΠΣ καταθέτονται στις γραμματείες των σχολών τους.

Οι προϋποθέσεις για το Φοιτητικό επίδομα 2015 είναι η κάτωθι:

- Ο φοιτητής να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Ο φοιτητής να διαμένει σε μισθωμένη οικία, λόγω των σπουδών του, σε άλλη πόλη (ή σε άλλο δήμο-κοινότητα του Νομού στον οποίο βρίσκεται η Σχολή ή το Τμήμα όπου φοιτά) από αυτή στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς του.

- Στην πόλη όπου σπουδάζει ο φοιτητής να μην έχουν ο ίδιος ή οι γονείς του πλήρη κυριότητα ή επικαρπία σε άλλη κατοικία.

- Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους (2014) να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή. Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

- Οι Κύπριοι φοιτητές έχουν όριο για την χορήγηση του επιδόματος τις 30.000 ευρώ ανεξαρτήτως προστατευόμενων τέκνων.

- Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα των ιδιόκτητων κατοικιών της οικογένειας, αν είναι σε πόλη να μην ξεπερνούν τα (200) τ.μ., εξαίρεση αποτελούν οι κατοικίες οι οποίες βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3000) κατοίκων. (σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η προσκόμιση βεβαίωσης από τον οικείο Δήμο). ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 1. ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ (χορηγείται από το γραφείο της Σπουδαστικής Μέριμνας)

- Δικαιούχος του επιδόματος είναι ο πατέρας, τον οποίο ο φοιτητής βαρύνει φορολογικά.

- Σε περίπτωση που υπάρχει διάσταση ή διαζευκτήριο, Δικαιούχος είναι ο γονέας που δηλώνει φορολογικά τον φοιτητή σαν προστατευμένο μέλος.

- Κατ' εξαίρεση Δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφ' όσον: α) είναι από την Κύπρο β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών δ) είναι ορφανός και από τους δύο γονείς. ε) έχουν δικό τους εισόδημα και κάνουν φορολογική δήλωση (σε αυτή την περίπτωση αν ο φοιτητής έχει δηλωθεί και σαν προστατευμένο μέλος στη φορολογική δήλωση του γονέα/των γονέων, τα εισοδήματα του φοιτητή και των γονέων προστίθενται. Επομένως πρέπει να καταθέσει το εκκαθαριστικό σημείωμα και τη φορολογική δήλωση των γονέων του.

Οι Αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ είναι δικαιούχοι του επιδόματος οι ίδιοι και πρέπει να εμφανίζουν ανάλογα δικαιολογητικά από επίσημες κρατικές υπηρεσίες, μεταφρασμένα επισήμως (υπεύθυνες δηλώσεις σχετικά με το ύψος του εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση δεν γίνονται δεκτές) 2. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης εκτός του Δικαιούχου απαιτείται η υποβολή ΑΠΛΗΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ δηλαδή εξουσιοδότηση που θα φέρει θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής (γίνεται στα ΚΕΠ ή άλλη δημόσια αρχή και πρέπει να περιέχει το παρακάτω κείμενο: (Ο υπογεγραμμένος ... με ΑΔΤ .... εξουσιοδοτώ την κόρη/ το γιο μου ...... με ΑΔΤ .... για την κατάθεση στο Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας της αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης, καθώς και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και να υπογράψει αντί εμού κάθε σχετικό έγγραφο. 3. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΛΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ Κατά το πρώτο έτος σπουδών αντί του ανωτέρω πιστοποιητικού υποβάλλεται πιστοποιητικό εγγραφής. (χορηγούνται από την Γραμματεία του Τμήματος) 4. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Δικαιούχου γονέα, του οικονομικού έτους 2015 (εισοδήματα του έτους 2014) ή της Φορολογικής Δήλωσης (Έντυπο Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Οι Κύπριοι φοιτητές θα προσκομίζουν φορολογική βεβαίωση των γονέων τους από το Υπουργείο Οικονομικών. 5. ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Ε9) ΕΤΟΥΣ 2015 του Δικαιούχου, συζύγου, του φοιτητή και των υπόλοιπων τέκνων που εμφανίζονται ως προστατευμένα μέλη. Στην περίπτωση που τα προστατευόμενα μέλη δεν έχουν ακίνητη περιουσία ο Δικαιούχος θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/1986 στην οποία θα δηλώνει ότι: τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του δεν κατέχουν ακίνητη περιουσία και συνεπώς δεν υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9). Οι Κύπριοι φοιτητές για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι γονείς ή οι φοιτητές από την Κύπρο, θα πρέπει να προσκομίζονται βεβαιώσεις από τον αρμόδιο Δήμο μόνιμης διαμονής των γονέων, καθώς και υπεύθυνες δηλώσεις εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ακίνητα (κατοικίες) σε άλλη πόλη της Κύπρου. 6. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (πρόσφατο) 7. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ (πρόσφατη) από το Δήμο 8. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Ν.1599/1986 ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ στην οποία θα δηλώνει ότι: δεν έχει εισπράξει το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος άλλη φορά. 9. ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ Το μισθωτήριο συμβόλαιο πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον δυο μηνών μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 και συμβαλλόμενος να είναι ο γονέας του φοιτητή ή ο ίδιος ο φοιτητής. Δεν δικαιούνται το στεγαστικό επίδομα γονείς που νοικιάζουν κατοικία και διαμένουν στην ίδια πόλη που φοιτά και ο φοιτητής καθώς και δικαιούχοι που έχουν πλήρη κυριότητα κατοικίας στην πόλη που σπουδάζει ο φοιτητής. (Ως μίσθωση λογίζεται και η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν, υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής θα προσκομίζει βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης διαμονής και απόδειξη παροχής υπηρεσιών). Γίνονται δεκτά και μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας και εκτός πόλης φοίτησης σε απόσταση μέχρι σαράντα (40) χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης στην οποία εδρεύει η Σχολή ή το Τμήμα αυτής σύμφωνα με βεβαίωση αρμόδιας αρχής. 10. ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ σε μορφή IBAN ο οποίος πρέπει να περιέχει ευδιάκριτα το όνομα του Δικαιούχου αν περιέχει περισσότερα του ενός ονόματα, το πρώτο στη σειρά να είναι του Δικαιούχου. ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ IBAN 11. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Ν.1599/1986 του ΦΟΙΤΗΤΗ που έχει ΑΦΜ αλλά δεν υποβάλει φορολογική δήλωση και δήλωση Περιουσιακής κατάστασης Ε9, στην οποία θα δηλώνει ότι: το οικονομικό έτος 2015 δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση επειδή δεν ήταν υπόχρεος και δεν έχει υποβάλει ποτέ δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης Ε9.

Δεν τίθεται πλέον προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οποτεδήποτε μέχρι την παραγραφή της κατά του Δημοσίου απαίτησής τους.

Μπορούν να κάνουν αίτηση και για τα προηγούμενα δύο ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014 όσοι φοιτητές δεν γνώριζαν ότι δικαιούνται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.