ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ

Περιμένουμε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καταθέσουν το

σχέδιο νόμου για την εξομοίωση, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα κόμματα και

οι πάντες δηλώνουν σύμφωνοι.Να αποδείξουν ΑΜΕΣΑ τη συμφωνία τους.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΩΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

• Διεκδικούμε την πλήρη και χωρίς περιορισμούς οικονομική και θεσμική εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες και ένταξη τους στο Νόμο 1910/1944.

• Διεκδικούμε την ισόβια τιμητική σύνταξη στη μητέρα που έκανε τρία παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων της, ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου και της προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία.

• Δηλαδή να γίνει χαρακτηρισμός των τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνων, ανεξαρτήτως από την ηλικία τους και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας.

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΕΥΧΕΣ






ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2014
ΜΕ ΥΓΕΙΑ - ΑΓΑΠΗ - ΕΥΤΥΧΙΑ - ΕΙΡΗΝΗ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΟΣΕ




ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΕ



     Μετά από πολλές προσπάθειες της ΟΠΟΤΤΕ (4 συναντήσεις στα γραφεία της TRAINOSE και πολλές τηλεφωνικές επαφές), αλλά και με τη βοήθιεα του συλλόγου Ημαθίας και την πολύτιμη παρέμβαση του κ. Γκαντίρη Απόστολου, το Υπουργείο Μεταφορών έβγαλε ανακοίνωση για εκπτωτική κάρτα της TRAINOSE για τους τρίτεκνους. 
     Ελπίζουμε να έιναι η αρχή περαιτέρω εκπτώσεων και η αρχή νέων προσπαθειών για τη νέα χρονιά που έρχεται σε λίγο. Είναι προφανές πως η βοήθεια και η συνεισφορά όλων είναι απαραίτητη και καλοδεχούμενη προκειμένου να επιτευχθεί οτιδήποτε βοηθά τους τρίτεκνους. Η ΟΠΟΤΤΕ ευχαριστεί όλους για τη συνεισφορά τους. Συνεχίζουμε......

 Το έγγραφο του Υπουργείου:
 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
       
Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οικογενειακή κάρτα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τους επόμενους δύο μήνες θα χορηγείται δωρεάν στις τρίτεκνες οικογένειες.
   Συγκεκριμένα, από τις 23/12/2013 έως και τις 28/02/2014 οι δικαιούχοι της κάρτας,προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε σημεία πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα την αποκτούν δωρεάν και με αυτή οικογένειες θα ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα με το σιδηρόδρομο, για ένα χρόνο, απολαμβάνοντας εκπτώσεις από 25% έως 50% στα εισιτήριά τους.
Συγκεκριμένα:
      Όταν ταξιδεύουν 2 άτομα από την τρίτεκνη οικογένεια: η έκπτωση που ισχύει για τονενήλικα είναι 25% ενώ για το παιδί είναι 62.50% (ηλικίας 4 έως 12 ετών).
    Όταν ταξιδεύουν 3 και άνω άτομα από την τρίτεκνη οικογένεια: η έκπτωση που ισχύει για τον ενήλικα είναι 50% ενώ για τα παιδιά είναι 75% (ηλικίας 4 έως 12 ετών).
    Τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών ηλικίας από 13 έως 26 ετών δικαιούνται τις εκπτώσεις των ενηλίκων μελών της τρίτεκνης οικογένειας, δηλαδή 25% και 50% αντίστοιχα.
    Σημειώνεται, ότι για τις οικογένειες πολυτέκνων, τα ισχύοντα εκπτωτικά πακέτα τηςΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ακόμη πιο διευρυμένα και σημαντικά.
    Η οικογενειακή κάρτα χορηγείται σε οικογένειες (μεταξύ των οποίων θα πρέπειοπωσδήποτε να βρίσκεται ένας ενήλικας και τα τέκνα δεν θα υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους και θα είναι ανύπαντρα), παρέχοντας το δικαίωμα μετακίνησης με έκπτωση. Στην οικογενειακή κάρτα, αναγράφονται τα ονόματα και τα στοιχεία των δικαιούχων, καθώς και η διάρκεια ισχύος της.
    Τα μέλη της οικογένειας, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνταξιδεύουν από τον ίδιο σταθμόαφετηρίας, με την ίδια αμαξοστοιχία, στην ίδια κατηγορία θέσης και για τον ίδιο σταθμόπροορισμού, τόσο κατά την μετάβαση, όσο και κατά την επιστροφή (αν το ταξίδι είναι με επιστροφή). Η ιδιότητα των μελών αποδεικνύεται με βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ή με βάση τις αστυνομικές ταυτότητες ή άλλα επίσημα πιστοποιητικά από τα οποία βεβαιώνεται η μεταξύ των μελών συγγενική ιδιότητα. Ειδικά για τα παιδιά μέλη μέχρι και 14 ετών, τα αποδεικτικά τους στοιχεία δεν είναι απαραίτητο να φέρουν φωτογραφίες τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ


Με εθνικό διαγωνισμό προχωρά η προμήθεια ρυζιού;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/12/2013, 10:48
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2013, 16:20
«Την ολιγωρία του υπουργού Τσαυτσάρη καλύπτει η κυβέρνηση», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου από το γραφείο του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη.

«Με εθνικό διαγωνισμό», τονίζεται, «θα προχωρήσει η προμήθεια και δωρεάν διανομή 6.000 τόνων ρυζιού, αφού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης είχε πρόσφατα ματαιώσει με υπογραφή του το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων.

Το Πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους εφαρμόζεται στην Ε.Ε. από το 1987, και στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του '90, σε ετήσια βάση. Αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα μας είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ματαιώθηκε η δωρεάν διανομή ρυζιού (στο πλαίσιο του προγράμματος της επισιτιστικής βοήθεια) στους δικαιούχους του έτους 2013, αφού εξέπνευσε η προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου που είχε θέσει η Κομισιόν. 

Η εκτέλεση του εν λόγω έργου, που αφορά τη δωρεάν διανομή 5.672.000 κιλών ρυζιού parboiled, με σύνολο της δαπάνης 4.798.406,41 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α., στους απόρους όλης της χώρας έτους 2013, είχε ανατεθεί στις εταιρείες ΕΥΓΕ Πιστιόλας (Αgrino), Αφοί Καραγεωργίου (3Α), Νutria, Aφοί Σπανού και Euricom, ωστόσο οι σχετικές συμβάσεις δεν είχαν υπογραφεί εξαιτίας των μηνύσεων που εκκρεμούσαν στο Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών από Agrino και Euricom κατά Αφοί Καραγεωργίου, Σπανού και Nutria, λόγω των σοβαρών ελλείψεων - όπως ισχυρίζονται -που υπήρχαν στους φακέλους που κατέθεσαν στο διαγωνισμό».

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητούσε την υλοποίηση του προγράμματος και, όπως δήλωσε, «δεν επιτρέπεται να πηγαίνει χαμένο ούτε ένα ευρώ. Είτε είναι από εθνικούς, είτε από κοινοτικούς πόρους. Την ολιγωρία του κάθε υπουργού δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να τρέχει διαρκώς να καλύπτει η κυβέρνηση.

Οι συμπολίτες μας περιμένουν αυτές ιδιαίτερα τις ημέρες και κάθε μέρα τη στήριξη της Πολιτείας, και είμαστε υποχρεωμένοι να τους τη παράσχουμε. Σωστή η απόφαση της κυβέρνησης - κρίμα που χάθηκαν ευρωπαϊκά χρήματα που σίγουρα δε μας περισσεύουν».
Πηγή: www.neakriti.gr

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ


Μετά και τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΟΠΟΤΤΕ μέσω φυσικής παρουσίας και πολλών εγγράφων φαίνεται να υπάρχει κάποια ελάφρυνση για τους τρίτεκνους, κυρίως όσον αφορά στην πληρωμή φόρου. Φυσικά δε θεωρείται το καλύτερο δυνατό, όμως, είναι ένα δείγμα πως σε κάποια θέματα η ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ προχωρεί ΒΗΜΑ –ΒΗΜΑ.

Παρακάτω είναι το Νομοσχέδιο που πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή της Βουλής και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια: 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Άρθρο7
Χορήγηση εκπτώσεων και αναστολή πληρωμής φόρου
1 Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%) στο φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.
Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες ευρώ (€9.000), προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ (€1.000) για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) και
γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
2 Η έκπτωση της προηγουμένης παραγράφου ανέρχεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια που ορίζονται σε αυτήν και α) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή β) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
3 Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί να χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. ενός έτους και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος δέκα (10) ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγησή της πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,
β) ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος, και
γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
4 Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζονται οι διαδικασίες χορήγησης της έκπτωσης, οι διαδικασίες χορήγησης της αναστολής πληρωμής και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
Πληρωμή εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΛΙ

ΜΕΛΙ

ΜΕΛΙ

ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ  ΓΕΡΑΚΑ ΑΡΓΥΡΩ
ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΕΛΙ ΠΡΟΣ 6 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
ΠΟΛΤΟ  ΠΡΟΣ  20  ΕΥΡΩ  ΤΟ ΚΙΛΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
 ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
ΤΗΛ 2421061529 - 6937474547

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ





Νομοθετική Ρύθμιση Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη μεταφορά θέσεων επιτυχόντων των σχολικών ετών 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς θέσης στους επιτυχόντες των σχολικών ετών 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193/τεύχος Α΄/2013) και την Υπουργική Απόφαση Φ.1/182016/Β3/28-11-2013 (ΦΕΚ 3030/τεύχος Β΄/2013).
Η μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται μόνο από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ διαφορετικής πόλης, αντίστοιχης Σχολής ή Τμήματος.
Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων φθάνει έως το 15% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα, Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι.
Από τις διατιθέμενες θέσεις θα δοθούν:
α) το 10% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2009-2010,
β) το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010-2011,
γ) το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011-2012 και
δ) το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012-2013
Δικαίωμα υποβολής αίτησης:
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι επιτυχόντες που είχαν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,είτε:
α)με τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α΄και Ομάδας Β, Μαΐου-Ιουνίου των σχολικών ετών 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013,
β) με τη χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγούμενων της εισαγωγής τους ετών, κατά τα σχολικά έτη 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013
και των οποίων το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ ή τις 18.000 ευρώ για Ειδικές κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 34 παρ. 1 του Ν. 4186/2013 (μονογονεϊκές οικογένειες, επιτυχόντες με σοβαρές παθήσεις ή δωρητές οργάνων ή μυελού των οστών σε συγγενείς α΄ή β΄βαθμού, επιτυχόντες με γονείς ή κηδεμόνες που ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οκτώ (8) μήνες ανεργίας εντός του 2013)
Η Διαδικασία υποβολής της αίτησης μεταφοράς έχει ως εξής:
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά.
Για την ηλεκτρονική αίτηση, ο υποψήφιος που επιθυμεί τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής του, προσέρχεται σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιδεικνύοντας το Δελτίο Αστυνομικής του Ταυτότητας/Διαβατήριο (ταυτοποίηση), προκειμένου να δημιουργήσει Προσωπικό Κωδικό Ασφαλείας.
Με τον Προσωπικό Κωδικό Ασφαλείας και τον 8-ψηφίο Κωδικό Πανελληνίων Εξετάσεων υποβάλλεται η αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υ.ΠΑΙ.Θ. http://solon.it.minedu.gov.gr
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ξεκινά την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013 και λήγει την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013.
Οι ενδιαφερόμενοι, έχουν δικαίωμα υποβολής μιας και μόνο αίτησης για τη μεταφορά θέσης, όπως δηλώνουν υπεύθυνα σε αυτή.
Για το Ν.4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» πατήστεεδώ
Για την Υπουργική απόφαση «Ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσεων επιτυχόντων των σχολικών ετών 2009-2010, 2010-2011,2011-2012 και 2012-2013 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» πατήστε εδώ
Για την Υπουργική Απόφαση «Αντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων» πατήστε εδώ
Για την Υπουργική Απόφαση «Αντιστοιχίσεις Τμημάτων Τ.Ε.Ι.» πατήστε εδώ

ΜΕΛΙ


ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ  ΣΚΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΕΛΙ  ΑΝΘΟΜΕΛΟ ΚΑΙ ΠΕΥΚΟ ΠΡΟΣ 6 ΕΥΡΩ
ΤΟ ΚΙΛΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
ΤΗΛ ΕΠΙΚ. 6972267630

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Ο Σύλλογος Τριτέκνων ενημερώνει τους δικαιούχους ότι παραλάβαμε
τα ζυμαρικά,τυριά και η διανομή θα αρχίσει την Τρίτη 17-12 από τις
5.30 μ.μ. εως 8.30 μ.μ., και την Τετάρτη 18-12 από 10.30 π.μ. εώς
5.30 μ.μ. Η παραλαβή θα γίνεται από τα γραφεία του Συλλόγου έχοντας
μαζί σας  την τριτεκνική ταυτότητα.
Γίνεται και τηλεφωνική ενημέρωση.
Παρακαλούνται οι δικαιούχοι να έρθουν τις ώρες και τη μέρα που
έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά.

Για το Δ.Σ.

ΜΕΛΙ

ΜΕΛΙ

ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ  ΓΕΡΑΚΑ ΑΡΓΥΡΩ
ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΕΛΙ ΠΡΟΣ 6 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
ΠΟΛΤΟ  ΠΡΟΣ 22 ΕΥΡΩ  ΤΟ ΚΙΛΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
 ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
ΤΗΛ 2421061529 - 6937474547

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΟΓΑ



 Πληρωμή υπολοιπόμενου οικογενειακού επιδόματος ΟΓΑ στους δικαιούχους


Στις 23/12 θα δοθεί η τέταρτη και τελευταία δόση για του οικογενειακού επιδόματος ΟΓΑ (επίδομα τέκνων , τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα) , σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr. Στην τέταρτη δόση για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 23/12 θα γίνει πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους του επιδόματος. Συγκεκριμένα θα πληρωθεί το επίδομα σε όσους δεν έχουν λάβει καμία δόση σε όσους υπολείπονται δόσεις και σε όσους έχουν κάνει διόρθωση στο Α21. Πολλοί δικαιούχοι που δεν είχαν λάβει το οικογενειακό επίδομα λόγω λαθών στο Α21 και έκαναν τις διορθώσεις και δεν το πήραν με την τρίτη δόση για το λόγο ότι δεν προσκόμισαν τα δικαιολογητικά στους ανταποκριτές του Οργανισμού ώστε να αποδείξουν τις μεταβολές και το έκαναν το διάστημα αυτό θα πληρωθούν και αυτοί. Επίσης 


φορολογούμενοι που η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης είχε καθυστερήσει πολύ και ολοκληρώθηκε μέσα στο διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου θα πάρουν το επίδομα. Το επίδομα τέκνων από τον ΟΓΑ είναι από 13,33 ευρώ έως και 80 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το εισόδημα τους, δίνεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της φορολογικής δήλωσης και του εντύπου Α21 που υποβάλλουν μέσω taxisnet. Δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων  γονείς με ένα παιδί και φορολογητέο εισόδημα έως 9.000 ευρώ θα εισπράξουν 480 ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι από 9.000 έως 18.000 ευρώ θα πάρουν 320 ευρώ τον χρόνο. Τέλος, αν το φορολογητέο εισόδημα κυμαίνεται από 18.000 μέχρι 27.000 ευρώ, δικαιούνται 160 ευρώ τον χρόνο. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει δύο παιδιά και φορολογητέο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δικαιούται 960 ευρώ τον χρόνο. Από 10.000 έως 20.000 ευρώ το επίδομα είναι 640 ευρώ τον χρόνο, ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ καταβάλλονται 320 ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει τρία παιδιά και φορολογητέο εισόδημα 11.000 ευρώ, παίρνει 1.400 ευρώ τον χρόνο. Από 11.000 έως 22.000 ευρώ καταβάλλονται 960 ευρώ, ενώ από 22.000 έως 33.000 δίνονται 480 ευρώ. Το επίδομα τριτέκνων -  πολυτέκνων παίρνουν όσοι έχουν εισόδημα έως 45.000 ευρώ με τρία παιδιά  και το ποσό του επιδόματος είναι 1.500 ευρώ, όσοι έχουν τέσσερα παιδιά παίρνουν επίδομα 2.000 ευρώ για  εισόδημα έως 48.000 ευρώ.
πηγή:
www.dikaiologitika.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ




 «Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Ανέργων» 


Λίγα λόγια για το πρόγραμμα 

Πρόκειται για Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης που αφορά άνεργους επαγγελματίες υγείας, 
(σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα παραϊατρικά επαγγέλματα), απόφοιτους ΑΕΙ – ΤΕΙ. 
Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 1.300 άνεργοι.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 μήνες θεωρητικής κατάρτισης και έως και 7 μήνες πρακτικής 
άσκησης σε Δημόσια Νοσοκομεία. 

Κάθε ωφελούμενος που θα μοριοδοτηθεί θα παραλάβει ένα voucher (επιταγή κατάρτισης) αξίας 
12.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 7.200 θα 

αποτελούν την επιδότησή του. 
Σε ότι αφορά τα κριτήρια μοριοδότησης σας ενημερώνουμε ότι θα μοριοδοτηθούν υψηλότερα οι 
άνεργοι (με κάρτα ανεργίας ενεργή) οι οποίοι προέρχονται απο τρίτεκνες οικογένειες. 

 Το πρόγραμμα αφορά γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό οικονομικό-διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων 
και διάφορες ειδικότητες παραϊατρικών επαγγελμάτων όπως φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους, 
εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα 
από το εάν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Διευκρινίζεται ότι οι Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ κάτοχοι 
άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν 
ελεύθερο ή άλλο επάγγελμα, πρέπει επίσης να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής ξεκινάει από τη 
Δευτέρα 09/12/2013 και λήγει την Παρασκευή 20/12/2013, ώρα 24.00.

 Σας ενημερώνουμε ότι στα γραφεία του ΚΕΚ ΓΑΙΑ Α.Ε. - Δημοκρατίας 8, Μελίσσια - θα λειτουργεί 
καθημερινά Help Desk για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής σας.
Εναλλακτικά μπορείτε τώρα μέσω της ιστοσελίδας μας να δηλώσετε τη συμμετοχή σας 
συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας, και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας. 


Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση. 
Με εκτίμηση, 

Νέστορας Δημήτρης 
Διευθύνων Σύμβουλος 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ '' ΓΑΙΑ'' 

Κεντρική Δομή Δημοκρατίας 8, 151 27 ΜΕΛΙΣΣΙΑ, ΑΤΤΙΚΗ Τηλ. 210 8037350, Fax 210 6133876 
Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας ΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 14., 61 100 ΚΙΛΚΙΣ Τηλ. 23410 75334, Fax 23410 75336 
Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας 5ο χλμ. ΒΕΡΟΙΑΣ – ΚΟΖΑΝΗΣ, 59 100 ΒΕΡΟΙΑ, Τηλ. 23310 76743, Fax 23310 76744 
Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας Ειρήνης 8, 51 100 ΓΡΕΒΕΝΑ, Τηλ. 24620 87046, Fax 24620 80397 

Internet: http://www.kekgaia.gr e-mail: info@kekgaia.gr 




ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


 

Ποιοι απαλλάσσονται από τον νέο φόρο στα ακίνητα


Νέα παράταση έλαβε η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε βελτιώσεις μετά την δυσφορία που εκφράστηκε ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό νομοσχέδιο προβλέπει μικρότερες επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών, έναντι των αρχικών προβλέψεων, ενώ θα
υπάρχουν εξαιρέσεις και απαλλαγές από το φόρο για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, καθώς και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις όσον αφορά τα κριτήρια 
μείωσης ή πλήρους απαλλαγής από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων για φορολογούμενους οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής του φόρου.

Ειδικότερα χορηγείται έκπτωση 50% εφόσον διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής, αν πληρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ (από 7.000 στο αρχικό σχέδιο), προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Επίσης προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους, πολύτεκνους ή άτομα με αναπηρία άνω του 80%, οι οποίοι πληρούν και τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου τα κλιμάκια για τις οικίες μειώνονται σε σχέση με το αρχικό σχέδιο από 30 σε 12. Στο πρώτο κλιμάκιο, για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ ο βασικός φόρος θα ορίζεται στα 2 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Επίσης προβλέπονται συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Για τους βοηθητικούς χώρους προβλέπεται μείωση του κύριου φόρου στο 10%, ενώ μειώσεις θα υπάρχουν και στους συντελεστές για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων. Τα κλιμάκια φορολόγησης για τα οικόπεδα παραμένουν 25 και ο φόρος κυμαίνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα.

Στο συμπληρωματικό φόρο (ΦΑΠ) το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 300.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής παραμένει 1%, για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ. Για τα νομικά πρόσωπα, οι συντελεστές του ΦΑΠ μειώνονται σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα, ενώ τα αγροτεμάχια δεν θα μετρούν για την επιβολή ΦΑΠ.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα. Επίσης διαγράφεται ο συντελεστής θάλασσας και επιβάλλονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες, 5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις.

Από την προσαύξηση κατοικίας στα αγροτεμάχια, απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία έως 150 τ.μ. και εξαιρούνται ακόμη από το φόρο μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, θερμοκήπια, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων κ.ά.

Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει την αποπληρωμή του φόρου σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου ενώ το 2015 ο ενιαίος φόρος θα καταβληθεί σε 9 μηνιαίες δόσεις.

Πηγή: newpost.gr


Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΥΖΙΟΥ


ΓΙΑ ΤΗ  ΜΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΥΖΙΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Αφήνουν νηστικές άπορες οικογένειες
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013, 23:40
Δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Η Ε.Ε. δίνει χρήματα για την διανομή τροφίμων σε φτωχούς και η γραφειοκρατία τα πετάει στο καλάθι των αχρήστων.
Από τον Μάιο του 2013 άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση ποσού 4.798.406 ευρώ απόκονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προγράμματα της δωρεάν διανομής τροφίμων στους απόρους της χώρας μας. Μόνο που τα λεφτά (ακόμα μια φορά) χάθηκαν λόγω κακών χειρισμών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.
Τον Μάιο του 2013, συγκροτήθηκε επιτροπή διενέργειας διαγωνισμού και αξιολόγησης αποτελεσμάτων για τα κοινοτικά προγράμματα της δωρεάν διανομής τροφίμων στους άπορους της χώρας.
Το πρόγραμμα αυτό προέβλεπε εκταμίευση ποσού 4.798.406 ευρώ για την αγορά και διανομή ρυζιού στους άπορους της Ελλάδας. Ο διαγωνισμός έγινε και τον Αύγουστο του 2013, έγινε δεκτή και κατακυρώθηκε με απόφαση του υπουργού κ. Αθ. Τσαυτάρη, η προμήθεια, μεταφορά και δωρεάν διανομή ρυζιού στην εταιρεία ΣΠ....
Επειδή φαίνεται ότι, τόσο η κατακύρωση αλλά και γενικότερα ο διαγωνισμός είχα κάποια προβλήματα, οι εταιρείες που αποκλείσθηκαν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν.
Ύστερα από την εξέλιξη αυτή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση την όλη καθυστέρηση που προέκυψε, ζήτησε παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πληρωμή του ρυζιού. Η παράταση δόθηκε προφορικά (περίεργα πράγματα συμβαίνουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση), όπως αναφέρεται στο έγγραφο σχετικής υπουργικής απόφασης.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου,ακύρωσε την κατακύρωση στην εταιρεία ΣΠ... και με την ίδια απόφαση, «μοίρασε» τη δουλειά και σε μία δεύτερη εταιρεία ΠΙ... που είχε προσφύγει στο δικαστήριο και πέτυχε την ακύρωση του διαγωνισμού.

Με τούτα και με εκείνα ο καιρός πέρασε, χάθηκε η προθεσμία εκταμίευσης των 4.798.406 ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικώς δεν δέχτηκε να δώσει παράταση (ούτε προφορική, ούτε γραπτή) για την απορρόφηση των χρημάτων, με αποτέλεσμα μόλις χθες να δημοσιευθεί υπουργική απόφαση στην οποία αναφέρεται επί λέξει τα εξής:
«Ματαίωση του έργου της προμήθειας, μεταφοράς και δωρεάν διανομής ρυζιού parboiled σε απόρους της χώρας, βάσει προγράμματος της Ε.Ε., έτους 2013»
«...την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού αιτήματος για παράταση της προθεσμίας της 15-10-2013 για την πληρωμή του δικαιούχου κατά το άρθρο 4 του κανονισμού 1020/2012 της Επιτροπής της 6ης Νοεμβρίου 2012, και, κατά συνέπεια της ανατροπής του προβλεπόμενου από την κοινοτική νομοθεσία και την Διακήρυξη χρονοδιαγράμματος,
5. η κατά παράβαση της εν λόγω προθεσμίας εκτέλεση της δωρεάν διανομής ρυζιού parboiled στους απόρους της Χώρας για το έτος 2013, θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με το σύνολο της δαπάνης (4.798.406,41 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α.), λόγω της αρνήσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να την χρηματοδοτήσει και μάλιστα στην παρούσα κρίσιμη για την οικονομία της Χώρας χρονική στιγμή.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Άρθρο 1ο
Την οριστική ματαίωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για το έργο της προμήθειας, μεταφοράς και δωρεάν διανομής ρυζιού parboiled σε απόρους της χώρας, βάσει προγράμματος της Ε.Ε., έτους 2013.


Έλεος, φτάνει πια!
Χάσαμε περίπου 5 εκατ. ευρώ από περίεργες, αδικαιολόγητες και ανεξήγητες καθυστερήσεις, που θα χρησίμευαν για να έχουν τροφή οι άποροι και οι υπουργικές αποφάσεις μιλάνε για προφορικές παρατάσεις από την Κομισιόν και άλλα ευτράπελα...

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

RE


Δημόσιο: Ποιοι υπάλληλοι φεύγουν στη σύνταξη πριν από τα 60

Δημόσιο: Ποιοι υπάλληλοι φεύγουν στη σύνταξη πριν από τα 60

Πέντε ασφαλιστικές διατάξεις επιτρέπουν την «έξοδο» στη σύνταξη πριν από τα 60 των αντρών που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η θεμελίωση δικαιώματος -που γίνεται με τη συμπλήρωση της 25ετίας- μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.
Αναλυτικά οι διατάξεις αυτές είναι οι εξής:
1 Συνταξιοδότηση με 35ετία. Πριν από τα 60 μπορούν να βγουν στη σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι με 35ετή υπηρεσία, που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992. Το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Ποιοι φεύγουν από το Δημόσιο πριν από τα 60
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους παραμένει σε ισχύ η διάταξη για συνταξιοδότηση με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου.
Για όσους ασφαλίστηκαν από 1η Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας σταδιακά αυξάνονται. Τυχεροί είναι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα -δηλαδή είχαν τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης- μέχρι το τέλος του 2010, καθώς συνταξιοδοτούνται με 35ετία στα 58. Εναλλακτικά μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας με 37 έτη ασφάλισης.
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 η «έξοδος» γίνεται με 36 έτη ασφάλισης στα 58 και το 2012 με 37 έτη ασφάλισης στα 59. Σημειώνεται πως για όσους θεμελιώνουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 έχει καταργηθεί η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας.
2 Γονείς ανηλίκων. Μεγάλοι τυχεροί είναι οι άντρες με ανήλικα, που συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011- 2012. Το συγκεκριμένο διάστημα ισχύουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και η πόρτα εξόδου ανοίγει στα 52 (για θεμελίωση το 2011) ή στα 55 (για θεμελίωση το 2012). Η σύνταξη σε κάθε περίπτωση είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τη στιγμή που θα υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης. Η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση της 25ετίας, όμως το αίτημα μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε στο μέλλον.
Κατά τη συμπλήρωση των 25 ετών είναι απαραίτητο να υφίσταται αθροιστικά και ανηλικότητα του τέκνου. Πλέον ως ανήλικο θεωρείται το τέκνο μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως αδικημένοι είναι όσοι άνδρες θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με συμπλήρωση 25ετίας μέχρι το τέλος του 2010. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους δεν ισχύουν ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης.
3 Μειωμένη σύνταξη. Ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους άντρες συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011- 2012. Μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται στα 56 αν η θεμελίωση έγινε το 2011 και στα 58 αν η θεμελίωση έγινε το 2012. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί πως όσοι ανοίξουν πρόωρα την πόρτα εξόδου θα έχουν «πέναλτι». Η περικοπή είναι 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του ορίου ηλικίας και φτάνει το 30% για όσους αποχωρούν πέντε χρόνια νωρίτερα
4 Τρίτεκνοι. Για τη θεμελίωση αρκεί η συμπλήρωση 20ετίας. Μέχρι το 2010 τη δυνατότητα θεμελίωσης με διατάξεις τριτέκνων είχαν μόνο οι μητέρες ασφαλισμένες. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 η δυνατότητα παρέχεται και στους άνδρες τρίτεκνος και άνω. Και σε αυτή την περίπτωση εάν και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις εν λόγω διατάξεις. Για τους πατέρες δημοσίους υπαλλήλους τριών και άνω τέκνων ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι όσο χρόνο ασφάλισης κι αν είχαν μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να αξιοποιήσουν το σχετικό δικαίωμα του τριτέκνου χωρίς εμπόδιο.
Ετσι το όριο ηλικίας φτάνει στα 52 για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα εντός του 2011 και τα 55 για εκείνους που θα το πραγματοποιήσουν το 2012.
5ΟΤΑ βαρέα. Με ειδικό καθεστώς και όριο ηλικίας τα 58 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι άνδρες υπάλληλοι των ΟΤΑ που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2012 και υπάγονται στο ειδικό καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Ανδρες δημόσιοι υπάλληλοι
Κατηγορία
Θεμελίωση
Χρόνος
Οριο
Απαιτούμενος Χρόνος
Παρατηρήσεις
Ανδρες
25 έτη
Μέχρι 31-12-2010
60
25 έτη και άνω
Μειωμένη
25 έτη
Μέχρι 31-12-2010
65
25 έτη και άνω
Πλήρης
25 έτη
2011
56
25 έτη και άνω
Μειωμένη
25 έτη
2011
61
25 έτη και άνω
Πλήρης
25 έτη
2012
58
25 έτη και άνω
Μειωμένη
25 έτη
2012
63
25 έτη και άνω
Πλήρης
25 έτη
Από 1-1-2013
62
25 έτη και άνω
Μειωμένη
25 έτη
Από 1-1-2013
67
25 έτη και άνω
Πλήρης
25 έτη
Μέχρι 31-12-2010
58
35 έτη και άνω
Πλήρης
25 έτη
2011
58
36 έτη και άνω
Πλήρης
25 έτη
2012
59
37 έτη και άνω
Πλήρης
25 έτη
Από 1-1-2013
62
40 έτη και άνω
Πλήρης
Πατέρες ανηλίκων
25 έτη
-2011
52
25 έτη και άνω
Πλήρης
25 έτη
2012
55
25 έτη και άνω
Πλήρης
Πατέρες 3 και άνω τέκνων
20 έτη
Μέχρι 31-12-2011
52
21 έτη και άνω
Πλήρης
20 έτη
Από 1-1-2012
Μέχρι 31-12-2012
55
23 έτη και άνω
Πλήρης
Από 1-1-2013
67
15 έτη και άνω
Πλήρης
Πατέρες
Αναπήρων
τέκνων
25 έτη
Από 1-1-2011
50
25 έτη και άνω
Πλήρης -
Ποσοστό αναπηρίας
τέκνου 67%
Ανδρες
Βαρέα
15
Μέχρι 31-12-2012
58
15 έτη και άνω
12 έτη στο
καθεστώς των ΒΑΕ
ΟΤΑ
15
Από την 1-1-2013
60
15 έτη και άνω
12 έτη στο καθεστώς των ΒΑΕ

Οι ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ
Σε δύο περιπτώσεις μπορούν οι άντρες που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ να ανοίξουν την πόρτα εξόδου πριν από τα 60. Ειδικότερα θα πρέπει είτε να έχουν συμπληρώσει 35ετία είτε να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
1 Θεμελίωση με 10.500 ημέρες. Οι άνδρες ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν ή έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2012 τις 10.500 ημέρες ασφάλισης μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ή 59 ετών ανάλογα με το έτος θεμελίωσης. Αντίστοιχα ο τελικός χρόνος ασφάλισης που θα απαιτηθεί τη στιγμή της αίτησης μπορεί να είναι από 10.500 έως 11.100 ημέρες ασφάλισης.
Ετσι άνδρας ασφαλισμένος που συμπλήρωσε τις 10.500 ημέρες (35 έτη) μέχρι το τέλος του 2010 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 58 ετών χωρίς να απαιτούνται επιπλέον ημέρες τη στιγμή της αίτησης.
Αντίστοιχα, άνδρας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που συμπλήρωσε ή μπορεί να συμπληρώσει με εξαγορά το πολύ 4 πλασματικών ετών 10.500 ημέρες το 2011 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους. Τη στιγμή της αίτησης πρέπει να έχει 10.800 ημέρες ασφάλισης.
Τέλος, εφόσον ο ασφαλισμένος συμπληρώσει 10.500 ημέρες το 2012 είτε με πραγματικό χρόνο ασφάλισης είτε με χρήση έως πέντε πλασματικών ετών μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας του.
Τη στιγμή της αίτησης απαιτούνται 11.100 ημέρες ασφάλισης.
2 Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ειδικό καθεστώς ισχύει για τη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ όσων εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η «έξοδος» πριν από τα 60 αφορά μισθωτούς που έχουν 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα.
Η σύνταξη είναι πλήρης ή μειωμένη ανάλογα με την επιλογή του ηλικιακού ορίου που θα υποβληθεί η αίτηση. Στις περιπτώσεις επιλογής της πρόωρης εξόδου η μείωση φτάνει το 6% για κάθε έτος πριν το όριο για την πλήρη σύνταξη (0,5% για κάθε μήνα) και ανώτατο ποσοστό μείωσης 12%. Για θεμελίωση μέχρι τέλος 2010 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 55 και μειωμένη στα 53. Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν τη διετία 2011- 2012 με σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σε όλες τις ως άνω περιπτώσεις ο ασφαλισμένος μπορεί να εξαγοράσει χρόνο ώστε να συμπληρώσει μόνο τις 10.500 από τις ημέρες που απαιτούνται γενικά για τη θεμελίωση. Οι 7.500 πρέπει να είναι πραγματικές ημέρες εργασίες στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για τη θεμελίωση το 2010 μπορεί να εξαγοραστεί μόνο ο στρατός, για τη θεμελίωση το 2011 μπορούν να εξαγοραστούν ως 4 πλασματικά έτη από τις κατηγορίες του νόμου 3863/2010 και 3996/2011, ενώ για τη θεμελίωση το 2012 έως πέντε χρόνια.
Ασφαλισμένοι IKA
Κατηγορία
Ημέρες Ασφάλισης
Ετος Συμπλήρωσης
Για πλήρη σύνταξη
Για μειωμένη σύνταξη
Παρατηρήσεις
Ανδρες
10.5
Μέχρι την
31/12/2010
58
---
10.8
2011
58
---
11.1
2012
59
---
12
Από την
1/1/2013
62
---
Ανδρες
ΒΑΕ
10.5
Μέχρι 31/12/2010
55
53
Τα 4/5 των Ημερών Ασφάλισης (για την 35ετία 25 χρόνια) στα Β.Α.Ε. και 1.000 Ημέρες την τελευταία 13ετία
10.5
2011
55 και
9 μήνες.
53 και
9 μήνες
10.5
2012
56 και
6 μήνες
54 και
6 μήνες
10.5
Από την 1/1/2013
60 και 9 μήνες
58 και 9 μήνες

Τι ισχύει για ΔΕΚΟ - τράπεζες
Μόνο με τη συμπλήρωση 35ετίας ανοίγει η πόρτα εξόδου πριν από τα 60 από τα λεγόμενα ειδικά ταμεία. Στους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών όσοι ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 αποχωρούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Οσοι ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 αποχωρούν με 35ετία στα 58 ή στα 59, υπό τον όρο πως η θεμελίωση έγινε μέχρι το τέλος του 2012. Ειδικότερα το 2010 η «έξοδος» γίνεται με 35ετία στα 58, το 2011 με 36 έτη στα 58 και το 2012 με 37 έτη στα 59. Χαμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, καθώς απαιτούνται 40 έτη ασφάλισης και το 62ο έτος της ηλικίας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Πηγή: Εθνος Συντάξεις