ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ

Περιμένουμε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καταθέσουν το

σχέδιο νόμου για την εξομοίωση, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα κόμματα και

οι πάντες δηλώνουν σύμφωνοι.Να αποδείξουν ΑΜΕΣΑ τη συμφωνία τους.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΩΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

• Διεκδικούμε την πλήρη και χωρίς περιορισμούς οικονομική και θεσμική εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες και ένταξη τους στο Νόμο 1910/1944.

• Διεκδικούμε την ισόβια τιμητική σύνταξη στη μητέρα που έκανε τρία παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων της, ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου και της προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία.

• Δηλαδή να γίνει χαρακτηρισμός των τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνων, ανεξαρτήτως από την ηλικία τους και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 2013



ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2013  ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ                                                                                         
ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΓΑΙ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ                  
ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ
ΚΑΙΝΟΡΓΙΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ.                                                                                                                    



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ



  ΑΓΑΠΗΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ  ΘΑ ΓΙΝΕΙ

ΤΗΝ   6/2/2013  ΚΑΙ  ΩΡΑ  6.30 μ.μ.μ  ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ   ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ   4,00  ΕΥΡΩ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

ΔΙΚΑΙΛΟΓΗΤΙΚΑ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ



 ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ.

1) ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΑΤΟΣ ΔΕΗ

2)ΑΦΜ ΣΥΖΥΓΩΝ

3)ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

4)ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

5) ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ 23.500 ΕΥΡΩ

6)ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ   200 -1700 kwh

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛ. 21092998000 ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΙΣ   09.00 π.μ εως 21.00μ.μ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ..

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΥΦ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ

Νομοσχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια προανήγγειλε ο υφυπουργός ανάπτυξης

“Θεωρώ ότι σε περίπου ένα μήνα θα υπάρχει το νομοσχέδιο σχετικά με τα "κόκκινα" δάνεια”, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθ. Σκορδάς

«Αυτές τις ημέρες θα έχουμε μία απάντηση από την τρόικα με σχόλια ή παρατηρήσεις σχετικά με την πρόταση που έχουμε συμφωνήσει με την Ένωση Τραπεζών και τις καταναλωτικές ενώσεις για τα "κόκκινα δάνεια" και ανάλογα με το ποιο θα είναι το μήνυμα από αυτή την πλευρά, θα πάμε στο επόμενο βήμα».

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθ. Σκορδάς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «θεωρώ ότι σε ένα περίπου μήνα θα υπάρχει το νομοσχέδιο».

O κ. Σκορδάς υπενθύμισε ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αφορούν η δόση να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη, αν έχει εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και αν αυτό έχει μειωθεί κατά 35% τα τελευταία δυο χρόνια.

Στη ρύθμιση μπαίνουν επίσης όσοι είναι άνεργοι, μακροχρόνια πάσχοντες, γενικά ειδικές ομάδες πληθυσμού και αλλάζει τελείως η μορφή λειτουργίας του «Τειρεσία», ενώ όπως σημείωσε ο υφυπουργός «δεν θα μπαίνει κάποιος για μια επιταγή στη λίστα».

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΡΤΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ


ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ Η ΘΕΩΡΗΣΗ  ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΛΟΥΣ  ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ  ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 6.00 Μ.Μ. ΕΩΣ 8.00 Μ.Μ. ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΙΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 2013.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΤΑ Α.Φ.Μ. ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ, ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΩΝ
ΕΩΣ 25) Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ 24 ΕΥΡΩ. ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜ.ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 26Α ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ.ΤΗΛ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ
2421049010, 6936906292 (ΒΑΚΟΥΦΤΣΗ ΣΟΥΛΑ)

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΗ
Σε ό,τι αφορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ προβλέπουν ότι θα εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:
·         Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.
·         Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του/της δικαιούχου ή του/της συζύγου.
·         Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο.
·         Η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1.500 kWh ή 1.700 kWh). Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.
Δικαιούχοι του ΚΟΤ

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχου του ΚΟΤ είναι:
·         Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα δύο τέκνα και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.500 kWh.
·         Τρίτεκνοι: Άτομα με τρία τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.700 kWh.
·         Άνεργοι: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα δύο τέκνα και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.500 kWh. Στο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας .
·         Άτομα με αναπηρία: Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.700 kWh.
·         Άτομα που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης: Άτομα, των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ενεργοβόρων ιατρικών συσκευών ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ενεργοβόρων ιατρικών συσκευών και με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 ευρώ με τετραμηνιαία κατανάλωση έως και 2.000 kWh. Σε περίπτωση υπέρβασης του προηγούμενου ορίου, χωρίς να απεντάσσονται από το ΚΟΤ, το υπόλοιπο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης πέραν των 2.000 kWh δεν θα επιδοτείται μέσω ΚΟΤ.
Τα προαπαιτούμενα για την υποβολή αίτησης του δικαιούχου ΚΟΤ
1. Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού)
2. Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)
• Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης και μόνο χρειάζεται επιπλέον βεβαίωση χρήσης ενεργοβόρας συσκευής απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς από κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγεται ο δικαιούχος. Στην περίπτωση που κάποιος είναι ανασφάλιστος χρειάζεται αντίστοιχη βεβαίωση από κρατικό νοσοκομείο.

ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΜΟΥ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ


ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ,

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ

ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ


Άρθρο 7

Λοιπές ρυθμίσεις  φορολογίας εισοδήματος 

1.             Η τέταρτη περίπτωση της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής :

«Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σε σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.»

2.             Θεσπίζεται ειδικά για τα εξαρτώμενα τέκνα  από το τρίτο τέκνο και πάνω, ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων το οποίο ορίζεται σε πεντακόσια (500) ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45 000) ευρώ.
Τι άλλο θα δούμε;
Έως το τέλος του μήνα αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή όσων έχουν ψηφιστεί.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Για όλους: Οικογενειακά επιδόματα: Μήπως δικαιούστε κάποιο; 


Οι περικοπές κοινωνικών παροχών είναι ανελέητες. Ωστόσο υπάρχουν –ακόμα- κάποια χρήματα που επιστρέφονται στον οικογενειακό κουμπαρά.
Δείτε αν με τις νέες αλλαγές δικαιούστε κάποιο επίδομα.

Επίδομα τέκνων

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καταργείται η προσαύξηση αφορολόγητου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Έτσι ο φόρος είναι ίδιος για όλους τους μισθωτούς ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών.

Αντί του αφορολόγητου έρχονται τα επιδόματα. Για τους πολύτεκνους, από 528 ευρώ ανά παιδί «κατεβαίνει» στα 450€, με μια μηνιαία ενίσχυση της τάξης των 50 ευρώ ανά παιδί. Για όσους έχουν ένα ή δυο παιδιά, θεσπίζεται μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί. Υπάρχει και εισοδηματικό όριο τις 45.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ύψους 0,28 ευρώ ανά λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αφορά σε φυσικά πρόσωπα των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και τα 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος λαμβάνεται υπόψιν η κλιματική ζώνη στην οποία διαμένει ο καθένας.

Επίσης, για την εξυπηρέτηση και πληροφόρησή σας σχετικά με το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο: 210-480.3131 Εναλλακτικά επισκεφθείτε την ηλεκτρονική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ.

Επίδομα λοχείας, τοκετού

Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται από το ΙΚΑ για 119 ημέρες (περιλαμβάνονται και οι αργίες), από τις οποίες, 56 ημέρες αντιστοιχούν στο διάστημα κυοφορίας και 63 στο διάστημα της λοχείας. Το ποσό υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών των τριάντα τελευταίων ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου.
Στο τέλος της λοχείας, καταβάλλεται και από τον ΟΑΕΔ ένα συμπληρωματικό ποσό, ούτως ώστε, για το διάστημα των 119 ημερών η εργαζόμενη μητέρα να συμπληρώσει το σύνολο των αποδοχών της.

Τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας χορηγούνται στην άμεσα ασφαλισμένη, εφόσον:

1. Έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού και

2. Δεν εργάζεται κατά το διάστημα της επιδότησης, δηλαδή 56 μέρες πριν τον τοκετό και 63 μέρες μετά.

Συμπληρωματικές Παροχές Μητρότητας ΟΑΕΔ

Καταβάλλεται σε ασφαλισμένες του Ι.Κ.Α. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (παρέχουν εξαρτημένη εργασία) από τον ΟΑΕΔ. Η καταβολή του γίνεται σε γυναίκες που εργάζονται κατά την έναρξη της αδείας κυοφορίας, μετά τον τοκετό και εφόσον εισπράξουν το επίδομα από το Ι.Κ.Α. για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας. Οι παροχές μητρότητας είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο Εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το Ι.Κ.Α. για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η προθεσμία για την υποβολή σχετικής αίτησης είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία πληρωμής από το Ι.Κ.Α.

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

H υποβολή των αιτήσεων των φοιτητών στις Εφορίες για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος, ύψους 1.000 ευρώ, έχει ξεκινήσει και λήγει 31 Μαρτίου 2013.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι ο φοιτητής να είναι υπήκοος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πληρώνει ενοίκιο σε πόλη άλλη από αυτήν της οικογένειάς του και στην οποία δεν ανήκει κάποια κατοικία στην οικογένεια και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Επίδομα ανεργίας

Το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360 ευρώ. Αν ο δικαιούχος άνεργος έχει προστατευόμενα μέλη οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%.

Για να εισπράξετε επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ:

• πρέπει να είστε μισθωτός και να έχει λήξει ή να έχει καταγγελθεί από τον εργοδότη (απόλυση) η σύμβαση εργασίας σας.
• να είστε ως εργαζόμενος ασφαλισμένος στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ
• να έχετε συμπληρώσει μέσα στο 14μηνο ή 12μηνο που προηγείται της αίτησής σας τον αριθμό των ημερομισθίων που προβλέπονται ανάλογα με το επάγγελμά σας.
• (από 01.01.2013) να μην έχετε επιδοτηθεί εντός της τετραετίας πριν την ένταξη στην επιδότηση πάνω από 450 ημέρες.

Το επίδομα ανεργίας, με τις νέες αλλαγές που ισχύουν από το νέο έτος, θα δίνεται σε όποιον έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ' έτος στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Επίσης επίδομα ανεργίας παίρνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο χρόνια πριν την απόλυσή του (χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου) από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο σε κάθε χρόνο.

Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά, να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν την απόλυσή του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

 Σε ισχύ τα νέα φορολογικά μέτρα -Τι προβλέπεται

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία το 2013
Σε ισχύ τίθενται όλες οι ανατροπές του νέου φορολογικού που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και φόρο από το πρώτο ευρώ για την φορολόγηση των ενοικίων, κατάργηση των σχεδόν όλων φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου για τα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται:

• Νέα κλίμακα φορολόγησης για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Έτσι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% και τα εισοδήματα από 25.001 έως 42.000 ευρώ με συντελεστή 32%. Ο ανώτατος συντελεστής για τα εισοδήματα από 42.001 ευρώ και πάνω ανέρχεται σε 42%.

• Καταργούνται σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές. Διατηρείται αλλά είναι «ψαλιδισμένη» η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Επίσης παραμένουν οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

• Με δύο κλιμάκια και από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αναλυτικότερα τα εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα φορολογηθούν με φορολογικό συντελεστή 26% και από 50.001 ευρώ και πάνω με 33%.

• Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ το χρόνο στα 650 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ.

• Από το πρώτο ευρώ θα φορολογούνται και τα ενοίκια. Έτσι για εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ ο συντελεστής φτάνει στο 10% και από 12.001 και πάνω στο 33%. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια δηλαδή συνολικά 35.000 ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 3.150 ευρώ με το νέο σύστημα και τον συντελεστή θα κληθεί να καταβάλει μόλις 900 ευρώ.

• Αλλάζει το σύστημα συλλογής αποδείξεων. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν θα επιβάλλεται φορολογικό «πέναλτι» 22%.

Αναλυτικότερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 42.000 ευρώ (σ.σ. από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι επιτηδευματίες) θα δικαιούνται έκπτωση φόρου μόνο εφόσον συγκεντρώσουν αποδείξεις δαπανών που θα αναλογούν τουλάχιστον στο 25% του φορολογητέου εισοδήματός τους. Για όσους το εισόδημά τους υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ, θα απαιτούνται αποδείξεις 10.500 ευρώ, αντί έως 15.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

• Το πολυτεκνικό επίδομα μειώνεται από 528 ευρώ το έτος ανά παιδί σε 450 ευρώ ανά παιδί με μηνιαία ενίσχυση επιπλέον 40 ή 50 ευρώ για κάθε τέκνο. Στο σύνολο τα χρήματα που εισπράττουν οι οικογένειες αυξάνονται εξαιτίας της μηνιαίας ενίσχυσης αλλά υπάρχουν σημαντικές απώλειες από την κατάργηση του αφορολόγητου για τα τέκνα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Στην περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η πρόταση μία οικογένεια με 3 παιδιά που έχει δηλώσει εισόδημα 33.000 ευρώ καθαρά χωρίς τις ασφαλιστικές εισφορές και τις κρατήσεις υπέρ τρίτων θα λαμβάνει συνολικά 2.910 ευρώ για τα παιδιά. Δηλαδή 450 ευρώ επί 3 παιδιά=1.350 ευρώ πολυτεκνικό επίδομα. Για την ενίσχυση των παιδιών θα λαμβάνει 40 ευρώ για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο και 50 ευρώ για το τρίτο κάθε μήνα. Επομένως 130 ευρώ επί 12 μήνες: 1.560. Επομένως συνολικά στο έτος το ποσό ανέρχεται 2.910 αντί για 1.584 ευρώ που λάμβανε έως σήμερα.

• Αλλάζει η φορολογία των κερδών για τις ανώνυμες εταιρείες και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιριών θα φορολογούνται με συντελεστή 26%. Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

• Ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1-1-2013 και μετά.

• Αυξάνεται ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων, από 10 σε 15%, κάτι που ισχύει από 1-1-2013.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ


  Οι τριάντα τρεις αλλαγές στο φορολογικό που θα αδειάσουν τις τσέπες μας

Το νέο σύστημα που τέθηκε πια σε εφαρμογή εκτοξεύει τα φορολογικά βάρη για μισθωτούς συνταξιούχους και επαγγελματίες.
 Με το νέο καθεστώς, οικογενειάρχες μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα από 15.000 το χρόνο και άνω θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος 140 ευρώ έως 3.470 ευρώ σε σχέση με το 2012. Επιπλέον, 700.000 αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ θα επωμιστούν πρόσθετα βάρη εξαιτίας της επιβολής φόρου 26% στα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ....
Συγκεκριμένα:
 1.Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Στη θέση του θεσπίζεται σύστημα έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ. Αυτή η έκπτωση μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι μηδενισμού της.
2. Καθιερώνονται δυο κλίμακες φορολόγησης διαχωρίζοντας τη φορολογία για φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες.
3. Τίθεται σε ισχύ νέα κλίμακα για μισθωτούς –συνταξιούχους έχει συντελεστή 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% για 25.001-42.000 ευρώ και 42% για μεγαλύτερα.
4. Καταργούνται τα αφορολόγητα ποσά των παιδιών και θεσπίζεται ενιαίο μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δυο. Από το τρίτο παιδί και πάνω χορηγείται ετήσιο επίδομα 500 ευρώ για κάθε παιδί. Επιβάλλεται εισοδηματικό όριο 45.000 ευρώ.
5. Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλονται από 1η Φεβρουαρίου και μέχρι 30η Ιουνίου κάθε έτους.
6. Διατηρείται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στην εφορία για την διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία. Για το ποσό των αποδείξεων που δεν συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% αντί για 10% που ίσχυε φέτος.
7. Εκπίπτει το 10%, από το φόρο για δαπάνες από ιατρικά (κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος, και για δαπάνη μέχρι 3.000 ευρώ), από την διατροφή μεταξύ συζύγων (με πλαφόν φόρου 1.500 ευρώ), από τις δωρεές (πλαφόν 5% επί του συνολικού εισοδήματος), από την δωρεά ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων.
8 . Επιβάλλεται φόρος 15% (από 6%) στις αμοιβές των πληρωμάτων πλοίων και 10% (από 3%) για τα κατώτερα πληρώματα.
9. Δεν κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι της ΔΕΗ, καθώς καταργείται η σχετική διάταξη. Δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να ζητήσει με αίτησή του προς την εφορία την αποκοπή του τέλους από το λογαριασμό.
10. Ενεργοποιείται η νέα κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΕ, αστικές, κερδοσκοπικές, συμμετοχικές, κοινοπραξίες και κοινωνίες αστικού δικαίου) προβλέπει συντελεστή 26% για έσοδα μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα
11. Οι νέοι επιτηδευματίες θα φορολογούνται με συντελεστή 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ των εσόδων τους κατά την πρώτη τριετία άσκησης του επαγγέλματος.
12. Αυξάνει στα 650 ευρώ από 500 ευρώ το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες. Αυξάνει στα 650 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις και στα 600 ευρώ για τα υποκαταστήματα.
13. Παρατείνεται για ένα ακόμα χρόνο, μέχρι 31.12.2013, η απόσυρση οχημάτων μέχρι 2.000 κυβικών.
14. Παρέχεται και η δυνατότητα δεύτερης απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης οχημάτων στους τρίτεκνους που έγιναν πολύτεκνοι.
15. Εκπίπτει σε 30 δόσεις η χρεωστική διαφορά (η απώλεια) από τα ομόλογα που κούρεψαν οι επενδυτές με τη διαδικασία του PSI+.
16. Αυξάνει σε 26% από 20% ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
17. Επιβάλλεται συντελεστής 13% σε εισοδήματα από γεωργική επιχείρηση από το 2014. Για το 2013 οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών.
18. Φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% τα εισοδήματα από ενοίκια και μέχρι 12.000 ευρώ και πέραν του ποσού αυτού με 33%. Το ακαθάριστο ποσό από ενοίκια συνεχίζει να υπόκειται σε συμπληρωματικό φόρο 1,5%, ενώ παραμένει και η φορολόγηση με 3% για κτίσματα επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.
19.Μείωση φόρου 200 ευρώ για το φορολογούμενο και κάθε πρόσωπο που τον βαραίνει με αναπηρία 67% και άνω.
20. Αυξάνει στο 15% από 10% ο φόρος στις καταθέσεις από 1.1.2013.
21. Μειώνεται ο παρακρατούμενος φόρος 20% στους τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό όταν ο δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο και 33% για νομικά πρόσωπα. Σήμερα ο συντελεστής είναι 40% ανεξαρτήτως φυσικού ή νομικού προσώπου.
22. Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στις μετοχές εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο κατά τη μεταβίβαση τους έναντι 5% αυτοτελούς φορολόγησης επί της πραγματικής αξίας σήμερα.
23. Επιβάλλεται συντελεστής 20% από 1.7.2013 στα κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο εφόσον πουληθούν σε τιμή ανώτερη της τιμής απόκτησης.
24. Για να εκπέσει η επιχείρηση τα έξοδα μισθοδοσίας και αμοιβής προσωπικού από τα ακαθάριστα έσοδα της πρέπει να έχει πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές.
25. Καθιερώνεται νέο σύστημα αποσβέσεων. Ο συντελεστής 0,5% για πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων εφαρμόζεται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
26. Εκπίπτουν σε ποσοστό 50% τα έξοδα για πρόσβαση στο διαδίκτυο.
27. Με αντικειμενικό σύστημα προσδιορίζονται τα έσοδα των επιτηδευματιών κατά τη διαδικασία ελέγχου.
28. Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων, με βάσει τους συντελεστές παλαιότητας (0,60 -0,90).
29. Μειώνεται στο 10% από 25% ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στα μερίσματα των ΑΕ, ενώ αυξάνεται στα κέρδη.
30. Αυξάνει στο 20% από 15% ο συντελεστής παρακράτησης φόρου εισοδημάτων από παράγωγα.
31. Αυξάνει στο 40% από 35% ο συντελεστής παρακράτησης φόρου για αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου και τόκους από ιδρυτικούς τίτλους και προνομιούχες μετοχές.
32. Με 40% αντί 25% θα φορολογούνται και οι αμοιβές και τα κέρδη ΑΕ που παίρνουν με τη μορφή μπόνους τα μέλη του ΔΣ ή τα στελέχη.
33. Μειώνεται στο 10% από 25% ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στα κέρδη που διανέμουν οι συνεταιρισμοί και οι ΕΠΕ σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΠΟΤΤΕ


Η ΟΠΟΤΤΕ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Έγγραφο απέστειλε η ΟΠΟΤΤΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη 
Δωρεάν Διανομή Τροφίμων από τους συλλόγους και τα προβλήματα που παρουσιάζονται:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ 

ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΠΟΤΤΕ)                                                          

Αναγνωρισμένη Ομοσπονδία:

Απόφαση  1017/2010  Μ. Π. Αθηνών

Δ/ση:  Εμμ. Μπενάκη 43, Αθήνα                                       
Πληροφορίες:
Αχλαδιανάκης Εμμανουήλ
Πρόεδρος, τηλ: 6974060758
Χαβάκης Γεώργιος, 
Γ. Γραμματέας,  τηλ:  6974585472
Mail: οpotte@gmail.com    
Blog: .opotte.blogspot.com                                   
                                         
                                                                                                                          Αθήνα :     
                                                                                           Αρ. Πρωτ. :   
 

Προς τον κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ  ΤΣΑΥΤΑΡΗ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αχαρνών 381, Αθήνα
Κοινοποίηση:
1. κ. ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2. Γενικό Γραμματέα κ. ΜΟΣΧΟ  ΚΟΡΑΣΙΔΗ 
3. Γενικό Γραμματέα κ.  ΔΗΜΗΤΡΗ  ΜΕΛΑ
4.  Ειδικό Γραμματέα κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟ 

Θέμα: «Προτάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη Διανομή των Δωρεάν Τροφίμων »
Κύριε Υπουργέ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Οι σύλλογοι τριτέκνων κάθε χρόνο καλούνται να πραγματοποιήσουν τη διανομή των τροφίμων στους δικαιούχους .
Όμως, μια σειρά από προβλήματα που παρουσιάζονται, δημιουργούν προβλήματα και στους συλλόγους. Μερικά από αυτά είναι, η έλλειψη χώρων φύλαξης, η ετεροχρονισμένη παραλαβή των τροφίμων, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να προϋπολογιστεί ο χρόνος ενοικίασης αιθουσών ή ψυγείων,  η απαίτηση των εταιρειών ή των υπαλλήλων της Αγροτικής Ανάπτυξης  για συγκεκριμένους χώρους εκφόρτωσης που δεν εξυπηρετούν τους συλλόγους,  το οικονομικό, η φύλαξη ευαίσθητων προϊόντων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, αφού μπορεί να αλλοιωθούν και άλλα πολλά προβλήματα.
Κύριε Υπουργέ ζητάμε:
§                     την αύξηση των κονδυλίων
§                     την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων
§                     την εναλλαγή στα τρόφιμα, αφού μπορούν να διατεθούν και άλλα είδη όπως φασόλια, ρεβίθια  κ.ά,  και τα οποία θα είναι περισσότερα σε ποσότητες, αφού 1 κιλό γραβιέρα ισοδυναμεί με 5+ κιλά φασόλια ή φακές. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό, λόγω διάθεσης προϊόντων,  θα ενισχυθούν και παραγωγοί σε όλη τη χώρα, που πλήττονται από την κρίση. Τα ευαίσθητα τρόφιμα όπως π.χ. τυρί, χρειάζονται ψυγεία και χώρους που στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχουν, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές από μεγάλα αστικά κέντρα.
§                     την παράδοση στους συλλόγους ΟΛΩΝ των τροφίμων την ίδια χρονική στιγμή, αφού οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την παράδοση και τη δυνατότητα έχουν αλλά και τα ποσά που εισπράττουν είναι πάρα πολλά.
§                     Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι ο υπολογισμός των εισοδηματικών κριτηρίων από το Ε1 όπου παρακαλούμε να μας αποστείλει του υπουργείο τους κωδικούς (από το Ε1) που θα πρέπει να υπολογίζονται τα εισοδήματα, προκειμένου να μη δημιουργείται σύγχυση και να γνωρίζει* ο κάθε τρίτεκνος εκ των προτέρων αν είναι δικαιούχος ή όχι.
*Σημείωση: Σε κάθε Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως μας πληροφορούν τα μέλη μας δεν υπάρχει σταθερός τρόπος υπολογισμού. Δώστε επομένως ένα μπούσουλα –πλατφόρμα υπολογισμού για τα εισοδηματικά κριτήρια (από το Ε1) για να μην υπάρχουν προβλήματα και παρεξηγήσεις.
Τέλος, θεωρούμε επιβεβλημένο να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους άνεργους (υπάρχουν οικογένειες που δεν εργάζεται κανένας ) την τωρινή στιγμή, γιατί μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να εμφάνιζαν κάποια έσοδα ,όμως τώρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Κύριε Υπουργέ
μην ξεχνάτε ότι η δική μας δουλειά είναι εθελοντική και με την καλύτερη οργάνωση από πλευράς παράδοσης από το υπουργείο (από τις εταιρείες που θα τους ζητήσει το υπουργείο να παραδίδουν ταυτόχρονα τα τρόφιμα) και με τις προτάσεις που έχουμε παραπάνω, όλων η προσφορά θα είναι καλύτερη.
       Σε κάθε περίπτωση για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση ή ενημέρωση παρακαλούμε να μας ενημερώσετε.
 Με εκτίμηση
  Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΟΠΟΤΤΕ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ-ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Οκ. Κεγκέρογλου μας απέστειλε την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την Αναφορά βουλευτών για τους τρίτεκνους:

Κάντε κλικ πάνω στο έγγραφο για μεγέθυνση






Δεν υπάρ

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ




               ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ  Η  ΔΙΑΝΟΜΗ  ΦΕΤΑΣ  ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ  ΑΥΡΙΟ  ΤΕΤΑΡΤΗ   9/1/2013

              ΑΠΟ  ΤΙΣ  10.00 Π.Μ.  ΕΩΣ  4.00 Μ.Μ.  ΟΣΑ  ΜΕΛΗ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ   ΔΙΚΑΙΟΥ-

                ΝΤΑΙ ΝΑ  ΕΡΘΟΥΝ  ΣΤΑ  ΓΡΑΦΕΙΑ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΓΙΑ ΝΑ   ΤΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ

              
                       ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.



              
 
            
    
                      

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ 10


130 σχολές εκτός μηχανογραφικού το 2013


 

  Η επαναφορά της ρύθμισης για τη βάση του 10, που αποκάλυψε στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, φαίνεται ότι δεν θα ισχύσει μόνο για τους υποψήφιους φοιτητές αλλά και για τα ίδια τα πανεπιστήμια και κυρίως για τα ΤΕΙ, που θα καταργηθούν αν φέτος δεν πιάσουν τη βάση του 10, δηλαδή αν έχουν ελάχιστους φοιτητές ή ακόμα και καθόλου, οι οποίοι έχουν εισαχθεί με βαθμολογία πάνω του 10. Ακόμα και μέσα στις αργίες των γιορτών, ο υπουργός Παιδείας συνέχισε τις συζητήσεις και τις συσκέψεις με τους πρυτάνεις για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις και μετονομασίες πανεπιστημιακών τμημάτων και ΤΕΙ με αιχμή του δόρατος το ποσοστό επιθυμιών που συγκεντρώνει κάθε τμήμα στα μηχανογραφικά δελτία, δηλαδή τον αριθμό των υποψηφίων που ζήτησαν και τελικά σπούδασαν σε αυτά τα τμήματα, αλλά και τον αριθμό που μπήκαν σε αυτά με βαθμό κάτω από τη βάση. Μια άλλη παράμετρος που έχει πέσει στο τραπέζι του διαλόγου τις τελευταίες ημέρες είναι αυτή των αλληλοεπικαλύψεων σχολών, όπως, π.χ., σχολές Διοίκησης και Πληροφορικής, οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε πολλές πόλεις και πολλά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κάποιες σχολές από αυτές ή ακόμα και ένας αριθμός τμημάτων που παρέχουν αμιγώς εξειδικευμένες σπουδές μπορούν να μετεξελιχθούν σε μεταπτυχιακά τμήματα στα οποία θα απορροφηθεί και το διδακτικό προσωπικό.

Ενα ακόμα κριτήριο που συζητείται αυτές τις ημέρες είναι αυτό των εγκαταστάσεων, του κατά πόσο δηλαδή κάποια τμήματα λειτουργούν σε δικά τους κτίρια ενώ άλλα κοστίζουν περισσότερα χρήματα για να λειτουργήσουν καθώς δεν έχουν δικά τους κτίσματα. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας, τμήματα των οποίων αναμένεται να μεταφερθούν σε γειτονικά ιδρύματα, όπως των Ιωαννίνων και της Θεσσαλίας. Στις συζητήσεις έχει μπει και το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΑΕΙ που βρίσκονται στην ίδια πόλη, όπως το ΑΠΘ και το Μακεδονίας. Οσον αφορά τώρα στα τμήματα της Αθήνας, στις μέχρι στιγμής συζητήσεις συμπεριλαμβάνονται το Χαροκόπειο, το Γεωπονικό και η Σχολή Καλών Τεχνών.

Οπως είπε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Αρβανιτόπουλος, «το επόμενο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων θα αποτυπώνει τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν νέα ισχυρότερα τμήματα, τα οποία θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, για να υποδεχτούν τους εισακτέους της νέας χρονιάς. Από αυτή τη διαδικασία κανείς δεν έχει να χάσει, αντίθετα όλοι θα κερδίσουν. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία και θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι στον δύσκολο στίβο της εργασίας. Τα ιδρύματα θα αναβαθμιστούν, οι συνάδελφοι καθηγητές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό θα ωφεληθούν, καθώς θα εργάζονται πλέον σε ένα εξορθολογισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλον. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η χώρα θα ωφεληθεί μεσοπρόθεσμα, διότι η αναβάθμιση της παιδείας είναι ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης.

Τα κριτήρια, τα οποία έχουμε συζητήσει με τις ηγεσίες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αφορούν το φυσικό μέγεθος και τη διάρθρωση των ιδρυμάτων, τη χωροταξική κατανομή, το γνωστικό αντικείμενο, την ποιότητα των σπουδών και τη βιωσιμότητα των τμημάτων. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αριστεία, την εξωστρέφεια, τη λογοδοσία, τον εξορθολογισμό, τις οικονομίες κλίμακας. Ο στόχος είναι να έχουμε ισχυρά και διεθνώς ανταγωνιστικά ιδρύματα και τμήματα, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας». Στόχος πάντως του υπουργείου είναι η μείωση της χρηματοδότησης και η ελαχιστοποίηση των προσλήψεων του διδακτικού προσωπικού, με την ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού. Ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μελετάται να έχει περίπου 150 λιγότερα τμήματα σε σχέση με τα 499 που έχουν σήμερα τα 24 πανεπιστήμια και τα 16 ΤΕΙ της χώρας, αριθμός που κρίνεται πολύ μεγάλος, κυρίως λόγω οικονομικής κρίσης.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν έως τον Φεβρουάριο, προκειμένου οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2013 να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων του 2013 θα είναι κατά τι μικρότερος του 2012, καθώς τα τμήματα θα είναι λιγότερα.

Σχολές στο μικροσκόπιο

-Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης, Αιγαίου

-Γεωλογίας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης

-Γεωγραφίας, Αιγαίου

-Χημείας, Κρήτης

-Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, Αγρινίου

-Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικού Αθήνας

-Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείου Κρήτης

-Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ξάνθης

-Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πανεπιστημίου Κρήτης

-Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Πελοποννήσου

-Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

-Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

-Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

-Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Κορίνθου

-Θεατρικών Σπουδών, Ναυπλίου

-Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Σπάρτης

-Ηλεκτρονική, ΤΕΙ Κρήτης

-Κλωστοϋφαντουργία, ΤΕΙ Πειραιά

-Σχεδιασμός και Παραγωγή Ενδυμάτων, Κιλκίς

-Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, ΤΕΙ Κρήτης

-Εμπορίας και Διαφήμισης, ΤΕΙ Αμφισσας

-Πληροφορική, Καστοριάς

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

                                      




                                           ΔΙΑΝΟΜΗ  ΤΡΟΦΙΜΩΝ                



       ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8-1-2013 ΑΠΟ ΤΙΣ 11.00 Π.Μ. ΕΩΣ 8.00Μ.Μ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 10.00 Π.Μ. ΕΩΣ 4.00 Μ.Μ. ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΝΟΜΗ  ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΟΣΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΠΕΡΥΣΙ ΑΠΟ 1.1.2012 ΕΩΣ 31.3.2012 ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 26Α ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.   
 

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

ΑΠΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΚΟΒΟΥΝ -ΤΗΝ ΙΣΟΒΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΝ ΚΟΒΟΥΝ - ΜΙΣΘΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΟΒΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΛΕΕΙ ΘΑ ΠΑΤΑΞΟΥΝ
ΔΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!!!!!!!!!!! ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΙ ΛΕΤΕ;;;;;;;; ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ;;;;;;;; ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ ΕΝΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΕΝΑΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΕΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΦΤΩΧΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ  ΜΙΣΘΩΤΟ ΤΡΙΤΕΚΝΟ;;;;;;;; ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΓΙΑΤΙ;;;;;;;ΟΤΡΙΤΕΚΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 120 ΕΥΡΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ  ΠΕΙΝΑΣ !!!!!!!!! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΕΣΕΙΣ  ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΤΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΗ ΚΑΙ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ           


Ο βιομήχανος Νικόλαος Μάνεσης έχει συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 30.714, 52 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης έχει συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 26.870, 11 ευρώ.
Ο εφοπλιστής και μιντιάρχης Ιωάννης Αλαφούζος έχει συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 26.160, 40 ευρώ.

Ο τραπεζίτης Ανδρέας Βγενόπουλος έχει...

συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 18.217, 41 ευρώ."
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  ΔΙΚΑ ΣΑΣ

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

 Ο τρόπος καταβολής και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος παιδιών

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη, για τον καθορισμό της διαδικασίας χορήγησης επιδόματος παιδιού.

Προϋποθέσεις χορήγησης-Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού

1. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδόματος παιδιού είναι:

(α) Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 από τον υπόχρεο για υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

(β) Η συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης Α21, η οποία επέχει θέση αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, για τη χορήγηση του επιδόματος, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ.

(γ) Οι αιτούντες/υπόχρεοι να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος της μόνιμης και συνεχούς διαμονής του δικαιούχου, καθώς και των εξαρτώμενων τέκνων του, στην ελληνική επικράτεια, τα τελευταία πέντε έτη, πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, γίνεται αποκλειστικά από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους/ή των γονέων τους, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης.

Για τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετίας, πριν την υποβολή της αίτησης, προσμετράται χρόνος που εμπίπτει στην εν λόγω πενταετία, κατά την οποία ο αιτών λάμβανε οικογενειακό επίδομα.

(δ) Τα τέκνα τους να είναι εξαρτώμενα και να βρίσκονται στην Ελλάδα.

2. Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι όσοι υποβάλλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης και τα εισοδηματικά κριτήρια του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α' 5).

Κατηγορίες δικαιούχων

Το επίδομα παιδιού χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων, εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια, τα τελευταία πέντε έτη, πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους/ή των γονέων τους, (εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης)

και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα:

(α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

(β) Ομογενείς αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς.

(γ) Πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

(δ) Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

(ε) Αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α' 201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α' 125).

(στ) Ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α' 176).

(ζ) Δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος.

(η) Πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.


Εξαρτώμενα τέκνα

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:

(α) Τα άγαμα παιδιά που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση.

Ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου τους έτους γέννησής τους.

(β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή TEI ή σε αναγνωρισμένα Κολέγια ή σε ΙΕΚ Δημόσια ή ιδιωτικά, καθώς και στο Μεταλυκειακό έτος-Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ.

Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο της διάρκειας φοίτησής τους και, σε καμία περίπτωση, πέραν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του Δημοσίου Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης (Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Ναυτικού, κλπ), καθώς και τα αναγνωρισμένα Ιδρύματα του Εξωτερικού.

(γ) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.


Ειδικές περιπτώσεις εξαρτώμενων τέκνων

Εφόσον πληρούν και τα ανωτέρω ηλικιακά όρια, εξαρτώμενα θεωρούνται:

(α) Τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του ενός ή και των δύο συζύγων, σε περίπτωση έγγαμων, εφόσον ο αιτών/υπόχρεος ή η σύζυγός του έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των τέκνων. Προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, εφόσον έχουν την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους.

(β) Τα τέκνα άγαμου πατέρα, εφόσον ο αιτών/υπόχρεος άγαμος πατέρας τα έχει αναγνωρίσει με συμβολαιογραφική πράξη ή με δικαστική απόφαση και έχει την επιμέλεια με δικαστική απόφαση.

(γ) Τα τέκνα συζύγων σε διάσταση, εφόσον ο αιτών γονέας έχει με δικαστική απόφαση ή ιδιωτικό συμφωνητικό την επιμέλεια των τέκνων. Προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, εφόσον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων.


Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού

1. Ο υπόχρεος υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος υποβάλλει, ηλεκτρονικά, κατ' έτος, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α' 75) ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία, καθώς και δήλωση συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και διασταύρωσης των στοιχείων του ιδίου και των μελών της οικογενείας του με τα στοιχεία άλλων υπηρεσιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την

οριστική υποβολή της αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της.

2. Σε περίπτωση θανάτου, αφάνειας, δικαστικής συμπαράστασης, καταδίκης με τελεσίδικη δικαστική απόφαση για κακούργημα ή εκ προθέσεως τελούμενο πλημμέλημα κατά της ζωής, της υγείας, της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας, σε βάρος του τέκνου του ή του άλλου γονέα ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης με αυτά του δικαιούχου ή δικαστικής απόφασης ανάθεσης της επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή διαζυγίου, η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση,

η άσκηση της επιμέλειας των τέκνων, προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, από το φυσικό πρόσωπο που έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων.

Μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης επιμέλειας, το επίδομα χορηγείται στο γονέα που έχει την κύρια ευθύνη διατροφής, όπως αυτό προκύπτει από υπεύθυνη δήλωση των γονέων.

Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων των ορφανών τέκνων που αποτελούν ιδία οικογένεια, η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που έχει με δικαστική απόφαση την επιτροπεία-επιμέλεια των ανήλικων τέκνων και λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα των τέκνων.

Όσον αφορά ενήλικα ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς, η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 υποβάλλεται από το μεγαλύτερο σε ηλικία τέκνο, ως Επίτροπο, δηλώνοντας ως εξαρτώμενα τέκνα, τον εαυτό του και τα αδέλφια του.

3. Ως αρχική ημερομηνία υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης Α21 εκάστου έτους ορίζεται η 2α Ιανουαρίου και ως καταληκτική η 31η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.

4. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αρχικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης Α21 και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.

5. Σε περίπτωση μεταβολής ή λανθασμένης καταχώρισης οποιουδήποτε στοιχείου που δηλώνεται στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21, αυτή μπορεί να διορθωθεί-τροποποιηθεί με ευθύνη και ενέργεια του δικαιούχου, οπωσδήποτε, όμως, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

6. Η εγκεκριμένη ή μη αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 δύναται να ανακαλείται απευθείας από το δικαιούχο, εντός του έτους και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της. Τυχόν καταβληθέντα ποσά επιδόματος επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Χρόνος και τρόπος καταβολής

1. Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται στους δικαιούχους κάθε έτους ανά δίμηνο, από τον ΟΓΑ, με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε διμήνου και εντός 25 ημερών.

Το ποσό του επιδόματος υπολογίζεται, βάσει των στοιχείων της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Μετά την υποβολή φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητικής αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται με βάση το εισόδημα και τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων. Σε

περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται με το ποσό των επόμενων πληρωμών.

Η καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους γίνεται, βάσει συγκεντρωτικής κατάστασης με το πλήθος των δικαιούχων και το συνολικό ποσό ανά κατηγορία, που συντάσσει η ΗΔΙΚΑ και αποστέλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΓΑ. Επίσης, από την ΗΔΙΚΑ δημιουργείται και τηρείται αναλυτικό ηλεκτρονικό αρχείο των πληρωμών, το οποίο είναι προσβάσιμο από τους χρήστες του ΟΓΑ.

2. Το επίδομα παιδιού χορηγείται:

(α) Για τέκνα γεννημένα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης, από την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της αίτησης.

(β) Από την 1η του επόμενου μήνα από αυτόν της γέννησής τους για τέκνα γεννημένα εντός του έτους υποβολής της αίτησης.

(γ) Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους εγγραφής τους σε σχολή ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, στο «Μεταλυκειακό έτος-Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), καθώς και σε Κολέγια.

(δ) Για τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου της επέλευσης της αναπηρίας.

3. Ειδικά, για το έτος 2018, στους δικαιούχους που έλαβαν το έτος 2017 το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δύναται να χορηγείται προκαταβολή, του πρώτου διμήνου έτους 2018, ακόμη και αν δεν υποβάλλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21.

Το ποσό της προκαταβολής έτους 2018 είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο δίμηνο με βάση τις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α' 5) και τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

1. Ο αιτών/δικαιούχος οφείλει, εφόσον κληθεί από τον ΟΓΑ είτε να αποστείλει ή να καταθέσει στον ΟΓΑ είτε να επισυνάψει ηλεκτρονικά στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21, τα δικαιολογητικά για τα οποία έχει ήδη συμπληρώσει τα αντίστοιχα πεδία του εντύπου Α21.

(α) Πιστοποιητικό/ά οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας με κανονική εγγραφή.

(β) Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα, τα οποία, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή σε Κολέγια ή σε στο Μεταλυκειακό έτος-Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ. Εάν πρόκειται για εκπαιδευτικό

ίδρυμα χώρας του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιστοποιητικό σπουδών πρέπει να είναι θεωρημένο από το Ελληνικό Προξενείο.

(γ) Ιατρική γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ ή των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Ναυτικού (ΑΝΥΕ), της Αεροπορίας (ΑΑΥΕ) και της Ελληνικής Αστυνομίας, για εξαρτώμενο τέκνο που έχει συμπληρώσει το 18ο, αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας του, δεν είναι σπουδαστής ή φοιτητής και έχει

ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 και να προκύπτει η διάρκεια της αναπηρίας από αυτά.

(δ) Εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στην παρ. 5 του άρθρου 6 της παρούσας απόφασης, υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του δικαιούχου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης του δικαιούχου ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να φαίνεται το πρόσωπο που έχει αναλάβει την επιμέλεια των τέκνων.

2. Εκτός από τα ανωτέρω, υποβάλλεται επιπλέον, εφόσον απαιτείται επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ενός από τα κατωτέρω δικαιολογητικά, κατά κατηγορία δικαιούχου:

(α) Βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής, για πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(β) Ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, για ομογενή αλλοδαπό.

(γ) 'Αδεια διαμονής, για πολίτη χώρας που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, για πολίτη της Ελβετίας, καθώς και για πολίτη άλλου κράτους, (εκτός των ανωτέρω και της της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

(δ) 'Αδεια διαμονής Δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας, με ένδειξη «Πρόσφυγας» ή «Επικουρική Προστασία».

(ε) 'Αδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Για όποια από τα ανωτέρω δικαιολογητικά προβλέπεται διάρκεια ισχύος, αυτά θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης.

3. Προκειμένου για δικαιούχους αλλοδαπής υπηκοότητας ή ανιθαγενείς, τα δικαιολογητικά των εδαφίων με στοιχεία (α) και (δ) της παρ. 1 παρέχονται από τις αρχές της χώρας, της οποίας είναι υπήκοοι, και αν αυτό είναι αδύνατο, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύονται από άλλα πρόσφορα έγγραφα, κατά τη κρίση του οργάνου αναγνώρισης του δικαιώματος (π.χ. ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τέκνων).

4. Τα έγγραφα της αλλοδαπής του παρόντος άρθρου θα πρέπει να είναι νόμιμα μεταφρασμένα και επικυρωμένα.

5. Στον ΟΓΑ τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο ή και φυσικό για τους κατατεθέντες από τους αιτούντες φακέλους, με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Διακοπή επιδόματος

1. Το επίδομα παιδιού διακόπτεται:

(α) Από την 1η του επόμενου μήνα λήξης του σπουδαστικού ή ακαδημαϊκού έτους περάτωσης των σπουδών, προκειμένου για φοιτητές-σπουδαστές ή την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου που λήγει η γνωμάτευση των ΚΕΠΑ και πάντως όχι πέραν του 24ου έτους της ηλικίας τους.

(β) Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου του θανάτου του δικαιούχου ή του εξαρτώμενου τέκνου.

(γ) Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου του γάμου εξαρτώμενου τέκνου.

(δ) Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου που ο δικαιούχος ή/και τα εξαρτώμενα τέκνα εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό.

2. Η διακοπή καταβολής των επιδομάτων γνωστοποιείται εγγράφως στο δικαιούχο.

Δεν αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος στις εξής περιπτώσεις απομάκρυνσης από την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια αυτής:

(α) Εάν η απουσία του δικαιούχου ή εξαρτώμενου τέκνου οφείλεται σε λόγους νοσηλείας σε θεραπευτήρια.

(β) Εάν ο δικαιούχος ή εξαρτώμενο τέκνο απασχολούνται στην αλλοδαπή σε εργασία για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ή Ελληνικού ΝΠΔΔ ή Ελληνικής Τράπεζας ή Οργανισμού ή άλλων Ελληνικών Επιχειρήσεων, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα ή ακολούθησε την οικογένειά του στο εξωτερικό η οποία απουσιάζει για τους ανωτέρω λόγους ή εάν η απουσία οφείλεται σε

λόγους σπουδών των τέκνων σε Ανώτερες ή Ανώτατες σχολές του Εξωτερικού.